Myślę, że przyda się w tym dziale zbiorczy wątek, gdzie można porozmawiać o wymianach. Miejsce, gdzie mogłybyśmy wrzucić pomysły na tematy kolejnych wymian, podzielić się ważkimi przemyśleniami nt. tego socjologicznego fenomenu... Albo i nieważkimi.
Tyle ode mnie
PS. temat na kolejną chyba już jest - poduszki na igły, prawda?
_________________ "...in the end it is beauty that is going to save the world, now...
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2589 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 17 Marzec 2008, 16:13
Może to jest dobre miejsce na stworzenie uniwersalnego regulaminu?
trzeba określić staż na forum i aktywność,
z oczywistych względów udział w konkursach mile widziany
obowiązek wysłania poleconym na przynajmniej tydzień przed terminem
zobowiązanie do zrobienia fotek i terminowego przesłania ich do Swapowej Kontroli Technicznej - zgodnie z wytycznymi tejże
zobowiązanie sie do wypełnienia warunków dodatkowych - tzn. jeśli Twój adresat wyjeżdża i trzeba paczkę wysłać wcześniej, lub adresat nie może zrobić zdjęcia - robi je autor itp.
każdorazowe potwierdzenie udziału po ogłoszeniu wstępnej listy uczestników
no i co tam jeszcze...
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie!
ja bym proponowała na dodatek w pierwszym poście danej wymiany spisać reguły, czyli np.żeby nie trzeba było szukać wytycznych na trzeciej lub dalszej stronie wątku...
_________________ wyjechana do niedzieli ...
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
tiiiiiiiiiii
dzisiejszy avatar sponsorują literki I Z U S S oraz cyferka 1
aglaya Uzależniona Craftlady ;) Tita tita tu kosmita
Pomogła: 8 razy Wiek: 25 Dołączyła: 24 Wrz 2007 Posty: 648 Skąd: Kraków
Wysłany: 17 Marzec 2008, 21:47
A za mną chodzi od jakiegoś czasu "pachnący woreczek", z lawendą, pot pouri czy pachnącym mydełkiem, taki do powieszenia w szafie albo wrzucenia do szuflady z bielizną np. W moim wypadku do powieszenia w samochodzie, bo mi "drzewka" i "ambipury" śmierdzą... . Więc może zrobić kiedyś wymiankę pachnidłową?
O i jeszcze pomysł drugi - torby na zakupy. Taka wymiana proekologiczna pod hasłem "precz z reklamówkami".
_________________ She can kill with a smile
She can wound with her eyes
And she can ruin your faith
with her casual lies
Pomogła: 6 razy Wiek: 23 Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 1280 Skąd: frei stadt danzig
Wysłany: 17 Marzec 2008, 22:28
taa... torby to fajowy pomysł ja już po prostu na te plastikowe siatki patrzeć nie mogę a z zapachami u każdego bywa różnie - ja np. nienawidzę lawendy, za to lubię szare mydło uważane powszechnie za brzydki zapach chyba że byśmy się w kwestii zapachu umawiały a tylko oprawa byłaby niespodzianką
Też myślę, że torby to fajny pomysł, tylko pomyślałam, że na House of Art dziewczyny się wymieniały torbami i żeby wszystkeigo po nich nie papugować (dotee), pomyślałam, że fajnie będzie wymyśleć coś innego, np. te poduszki...
Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 1224 Skąd: z Poznania
Wysłany: 18 Marzec 2008, 07:49
Bardzo fajne są też swapy kolorystyczne - np. ja wybieram kolor brązowy, więc osoba która przysyła do mnie wysyła mi wszystko w brązach - trochę materiałów, czekoladę, guziki itd - nie ważne co, ważne w jakim kolorze.
Fajne są też wymianki właśnie materiałowe - w sensie wysyłanie sobie materiałów do rękodzieła - oczywiście w niewielkiej ilości i niedrogich. Albo ograniczenie wielkością - wysyłamy coś, co ma się zmieścić w pudełku od zapałek.
Biorę też udział w photoswapie - to tez cudowny pomysł. Ja wysyłam do kogoś fotki w wersji elektronicznej, on wysyła do mnie. Ja wykonuję scrapowy layout (w papierze, nie digital) obrabiając czyjeś zdjęcia, w zamian dostanę layout ze swoimi.
_________________ Michelle
My heart belongs to raggedies!
ja jednak będę marudą (a co, Gagu-Policmajster mnie poprze!) i będę męczyć kwestie techniczno-praktyczne.
np to, żeby faktycznie sztywno trzymać sie terminów - może następnym razem ustalimy po prostu, ze nie tyle przesyłka do któregoś tam dnia ma dotrzeć do właściciela, a że do konkretnej daty musi zostać wysłana?
spójrzcie - już pojawiają się obawy czy lale dotrą, propozycje wstrzymywania publikacji fotek - btw na razie mam trzy, więc publikować i tak nie ma co ) - nie zrozumcie mnie źle, nie czepiam się nikogo, boże broń
chodzi mi jedynie o to, by w przyszłości uniknąć stresów - dajemy sobie powiedzmy 10 dni od obowiązkowej wysyłki do publikacji i gra
chodzi mi jeszcze coś po głowie - może fotki główne od "wykonawcy", a potem uzupełnienie, nowe spojrzenie od "otrzymywacza"?
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i
-----------------------
Wędrujące Albumy TURA III - 1.Ivy, 2.Gagu, 3.Rooda, 4.Izuss, 5.Makneta, 6.Nayanka, 7.Ggagatka, 8.Kiga, 9.Mely
Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by nie obciążać serwera
Pomogła: 4 razy Wiek: 33 Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 695 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 18 Marzec 2008, 13:21
Zgadzam się z Izą w całej rozciągłości. Ustalajmy termin WYSYŁKI. Mniej pokus, by wysłać później a zatem i mniej stresu, całkiem niepotrzebnego przy takiej miłej okoliczności.
Co do fotek - też popieram wysyłanie przez obie strony. Mogę podesłać Izie, jeśli moja Obdarowana się zgodzi
A cha - jeszcze jedna kwestia - może udałoby się ustalać zakończenie wymian (tzn. te terminy wysyłki właśnie) gdzieś w połowie czasu, jaki mamy na przygotowanie pracy na konkurs? Żeby się nam te terminy nie zbiegały, bo wtedy konkursy ucierpią.
PS. Berg - pomysł ptaszkowy bardzo mi się podoba
_________________ "...in the end it is beauty that is going to save the world, now...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum