Pomogła: 2 razy Wiek: 34 Dołączyła: 11 Lut 2008 Posty: 339 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 24 Luty 2008, 21:58
Wstążeczki na jajkach i bombce są oczywiście przyklejone, bo inaczej mi się potwornie zsuwały i nie mogłam ich zawiązać. Przyklejałam klejem do decoupage'u, więc nie wiem, jak dobrze się to będzie trzymać. Póki co, nie próbowałam ich odrywać i chyba nie spróbuję.
Sposób z tym klejem nie jest niestety najlepszy, bo klej przesiąka miejscami przez wstążkę.
Może podpowiecie jakąś lepszą metodę? Będę wdzięczna.
_________________ "Niektórym wydaje się, że luksus to zaprzeczenie biedy.
Nic bardziej mylnego: luksus to zaprzeczenie wulgarności"
Coco Chanel
marfka74, magic to klej który kupisz w papierniczym , czerwona tubka z wesolym czarodziejem -przy zakupie pamietaj aby poprosic o precyzyjną końcówkę .Klei bardzo mocno napewno się przyda a co najważniejsze jest bezbarwny po wyschnięciu.
Wysłany: 24 Luty 2008, 22:14
Mąż zostanie uszczęśliwiony urodzinowo (niestety wie już czym ) skrzyneczką w formie książki oklejoną motywami z papieru soft w autka.
Na razie jest pełen entuzjazmu i nawet się zaoferował w sprawie kursu/step by step, że porobi zdjęcia, bo ja w amoku przegapiam dokumentację kolejnych etapów. Jak w przypadku pudełeczka - brak fazy z naklejonym motywem, ale sprzed wycieniowania.
Coco Chanel
Wysłany: 25 Luty 2008, 08:16
Dzięki za porady i informacje klejowe. Małżonek rzeczywiście fajny, bo nie reaguje histerycznie na każdą nową technikę rękodzielniczą, jaką do domu przynoszę. A trochę już tego jest. Ale sam ma hobby, więc rozumie i wspiera.
Jeśli chodzi o kurs z pudełeczka: to ja może po prostu tu opiszę moje spostrzeżenia na ten temat, a prawdziwy kursik obiecuję wykonać z porządnym obfotografowaniem przy następnym decoupage'owaniu.
Pozdrawiam Was dzisiaj porannie!
Coco Chanel
Wysłany: 25 Luty 2008, 20:30
Przepraszam za posta pod postem, ale pomyślałam, że pozdrowię Was wieczornie...
I w sprawie pudełeczka, bo właśnie zakupiłam nowe: tym razem kwadratowe i papierowe (a nie z grubego drewnianego wióra). Ale ucząc się na błędach wybrałam takie, które ma duży luz między wieczkiem a korpusem. Luz bardzo szybko znika podczas malowania i lakierowania, czego stopnia nie do końca byłam świadoma przy okrągłym pudełku.
Poza tym chyba sobie daruję malowanie i lakierowanie wnętrza, co też pozwoli położyć więcej warstw lakieru na korpusie (który też zamierzam okleić), bo oszczędzi wyżej wspomniany luz.
Przetestuję, jak papier wytrzymuje postarzanie (schaby chic?). Mam też papier z motywami
marynistycznymi.
Dzisiaj czeka mnie przygotowanie tła. Więc - do pracy.
Coco Chanel
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum