nie, nie, pudełko ma super kolor. tylko motyw mogłaś wyciąć nie taki idealnie równo i lekko przyciemnić (tudzież pocieniować) wokół motywu. żeby tak łagodnie przechodziło.
ja na decu znam się bardzo słabo, ale takie jest moje odczucie.
Papierowa Laleczko, myślę sobie, że wybrałaś motyw z konkretnego obrazu, który trudno na początku wkomponować w całość. Sądzę, że rację ma Bergamotką
W odczuciu z tego typu motywem trudno jest zdziałać cuda. Radzę spróbować z jakimiś mniej skomplikowanymi- roślinki, aniołki, owoce- które łatwiej wtopić w tło
Pomogła: 1 raz Wiek: 34 Dołączyła: 11 Lut 2008 Posty: 254 Skąd: Warszawa
Ordery: Brak
Wysłany: 25 Luty 2008, 13:36
Hej, amatorszczyzna jest na początku dobrze widziana Ja też dopiero zaczynam z decoupage'm, ale wiem, że jak się na jakiś problem samemu człowiek nie natknie i nie pokona , to frajdy nie ma. A amatorskie podejście bardzo często pozwala wpaść na jakieś nowatorskie rozwiązanie. Inna możliwość rozwiązania problemów, to czytać posty bardziej doświadczonych w konkretnym temacie Forumowiczek - tu pozdrawiam wszystkie Panie, na których prace patrząc zanęciłam się na nowe techniki - bo każdy chyba przechodzi przez etap amatorski.
Podziwiam i pozdrawiam, i czekam na kolejne Twoje śliczności.
_________________ "Niektórym wydaje się, że luksus to zaprzeczenie biedy.
Nic bardziej mylnego: luksus to zaprzeczenie wulgarności"
Coco Chanel
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 14 Paź 2006 Posty: 2357 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Luty 2008, 15:17
Amatorszczyzna - oczywiście tak! Przeciecz nikt tu nie jest zawodowcem, a te wszystkie Panie mianujące sie instruktorkami itp., itd, same sobie te tytuły nadały po poprowadzeniu kilku kursów, ale nie ma czegos takiego jak cech dekupażystek w Polsce.
Każdy musi przez taki etap przejść, choćby po to, aby nabrać wprawy, zrozumieć co mu tak naprawdę w duszy gra, co go cieszy co nie.
Fajnie ze bawisz się decou, że uczysz sie na błędach. Z czasem odkryjesz swój styl, a warsztat będziesz już miała opanowany.
Co do kasetki - motyw mi nie gra przede wszystkim z tęczowym brokatem, ja raczej poszłabym w ciężkie cieniowania, nadszarpnięcie zębem czasu. Jeżeli motyw, który chcesz zastosować nie pasuje do kształtu przedmiotu - możesz go wyciąć, lub uzupełnić ornamentami, kwiatami itp.
Jeszcze jedna uwaga - dbaj o to aby zapięcia nie były pomalowane - to bardzo podnosi wartość estetyczna pracy.
I na koniec pytanie - jak malowałaś tło, bo coś mi sie widzi, że to gąbka i różne kolory farby .
Buziaki
_________________ Gość zapraszamy do wzięcia udziału w naszym kolejnym konkursie?
Jakby co to ja jestem totalnym amatorem, w zakresie wielu technik. W tym decoupage. Od roku nie mogę pudła zdecoupagować. Jestem w trakcie, bo termin przypilł. WYobrażcie sobie wszystko wyszło i zaczęłam sie zastanawiać jak to ? to chyba niemożliwe. NO i słusznie , motyw na papierze ryżowym, naniosłam na specjalny papier i co ? d.....a. Po nałożeniu minimalnej warstwy lakieru ciemne tło tu i owdzie przebiło mi zamazując wzór. Czekam w nadzieji , ze kiedy dobrze wyschnie będzie wyrażniejszy. Mam ochotę wziąść siekierę i porąbać to pieruńskie pudło pechowe
_________________ Zajmij się czymś. Dzięki temu czas stanie się twoim sprzymierzeńcem, a nie wrogiem. P. Coelho
a mi się to pudełko właśnie w tej formie podoba - pasuje mi i kształt i rozmiar motywu. i to, że nie jest za bardzo wpasowany i w komponowany w tło. kolor tła i nawet tem brokat. jedyne co mi wadzi to faktycznie zamaczek - albo czysciutki albo całkiem zamalowany
co do kolczyków - tak się zastanawiałam - motywy sobie drukujesz? jestem ciekawa jak by to wyglądało, gdyby zrobić odbicie lustrzane - tzn żeby motywy były symetryczne
_________________ pozdrawiam - iza
mój SEGREGATOR || zapraszam do dzianinowego Foto Forum || kropki nad i || KONKJURS
-----------------------
Wędrujące Albumy TURA III - 1.Ivy, 2.Gagu, 3.Rooda, 4.Izuss, 5.Makneta, 6.Nayanka, 7.Ggagatka, 8.Kiga, 9.Mely
Poczytaj o zasadach wklejania zdjęć tak, by nie obciążać serwera
kurza stopa, przed chwilą coś zignorowałam :/ nie wiem jak...
udało się chyba przywrócić.
Gagu,
Gagu napisał/a:
Jeszcze jedna uwaga - dbaj o to aby zapięcia nie były pomalowane - to bardzo podnosi wartość estetyczna pracy.
szczerze powiedziawszy, zrobiłam to specjalnie
Gagu napisał/a:
I na koniec pytanie - jak malowałaś tło, bo coś mi sie widzi, że to gąbka i różne kolory farby
hmmmmmmm... tak naprawdę to pomalowałam w pierwszej kolejności białą farbą, później preparatem do spękań a później brązową farbą. jak widać efekt nie do końca udany
izuss1,
izuss1 napisał/a:
motywy sobie drukujesz?
niestety nie. nie wiem gdzie, jak i co
Rooda84, dziękować
Dziewczęta, ponieważ dużo przeczytałam i jestem Wam dozgonnie wdzięczna za wszelkie uwagi postanowiłam zrobić coś z zastosowaniem wszystkich poprawek
to moja pierwsza dzisiejsza szczotka, jeszcze nie do końca taka, jakbym chciała, ale myślę, że chyba lepsza niż pudełko
a to drugie, już chyba bardziej udane może nieskromnie to zabrzmi, ale jestem dumna z tego potworka
Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 1129 Skąd: frei stadt danzig
Wysłany: 25 Luty 2008, 23:00
druga szczotka cuudowna (tzn motyw, ja bym wybrała inny kształt - ale to ja ). pierwsza też niczego sobie . faktycznie dużo lepiej Ci wyszły od pudełka. za to bardzo, ale to bardzo podoba mi się brokat zielony na kolczykach a najcudniejsze z tego sortu są te z różowymi irysami (?) i właśnie z brokacikiem!
... szkatułka ma ciekawy kolor, chociaż mi przeszkadza, że motyw jest taki prostokątny i nie wkomponowany w tło.
podpisuję się pod tym bo faktycznie ten zbyt kwadratowy obrazek psuje całość ... a kolczyki jak zwykle bardzo ciekawe... no i druga szczotka też świetna
_________________ Boże, daj mi pogodę ducha, bym mógł zaakceptować rzeczy, których
nie mogę zmienić, odwagę, by zmienić rzeczy, które mogę zmienić...
Pomogła: 1 raz Wiek: 34 Dołączyła: 11 Lut 2008 Posty: 254 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Luty 2008, 09:46
Szczotki fantastyczne! Zupełnie inne niż skrzyneczka i bardziej w stylu, który mnie się podoba. Zwłaszcza pierwsza - ze względu na kolory. Też bym taką chciała, ale fryzura moja niezbyt "szczotkowa". Więc ja poproszę lusterko
_________________ "Niektórym wydaje się, że luksus to zaprzeczenie biedy.
Nic bardziej mylnego: luksus to zaprzeczenie wulgarności"
Coco Chanel
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum