ułatwienie

Moderatorzy: sasilla, zebrzyca, Doti80

ułatwienie

Postprzez babunia » Wto Gru 29, 2009 3:52 pm

Od razy chcę zaznaczyć, że nie jestem wszechwiedząca i za taką się nie poczuwam.Jednak chciałam podzielić sie z wami "drutującymi" swoim doświadczeniem w ułatwianiu sobie pracy i niepotrzebnej stracie czasu.
- nie rób rękawów osobno... łatwiej zacząć dwa naraz ... zyskasz czas na niepotrzebne liczenie rzędów i zawsze wyjdą jednakowe.
- to samo dotyczy przodu i ryłu sweterka... zacznij od razu dwa kawałki
- łatwiej jest używac drutów z żyłką, nie klasycznych.... praca leży na kolanach i nie musisz całej robótki unosić w dłoniach bo na prostych drutach cały ciężar jest na długim drucie, na drutach okragłych jest łatwiej.
Awatar użytkownika
babunia

Dołączenie: Pon Gru 28, 2009 10:28 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: ułatwienie

Postprzez Damroka » Wto Gru 29, 2009 9:58 pm

To są bardzo dobre rady, szczególnie dla takich jak ja, którym nie chcą wyjść dwa jednakowe rękawy ;)
Awatar użytkownika
Damroka
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Paź 05, 2009 6:12 pm

ułatwienie

Postprzez jantar » Śro Gru 30, 2009 7:06 am

To jeszcze troszkę dobrych rad.
Jeśli nie robisz sweterka z podkrojonymi pachami to rękawy lepiej robi się od ramion, nabierając oczka rękawa za oczka brzegowe przodu i tyłu oczywiście po połączeniu ramion. Ma to dodatkową zaletę bo lepiej w robótce wyglądają oczka ujmowane niż dodawane.
Ramiona można łączyć bez zszywania, zamyka się równocześnie oczka przodu i tyłu, przerabiając równocześnie oczko przodu z odpowiadającym mu oczkiem tyłu, potem przerabia się trzy oczka - oczko przodu, oczko tyłu i oczko, które zostało po przerobieniu dwóch poprzednich.
jantar
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 8:45 pm

Powróć do Wzorki, schematy, inspiracje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość