Urszula

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

Urszula

Postprzez umironczuk » Sob Lip 11, 2009 12:42 am

Mój pierwszy poważny hafcik
Image

Dziewczyny może mi powiecie jak powinno się robić pojedyńcze krzyżyki tak żeby obciąć nitkę za każdym razem
umironczuk
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Sob Cze 13, 2009 8:59 pm
Miejscowość: Karpacz , Londyn

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Urszula

Postprzez kiga » Sob Lip 11, 2009 8:44 am

pierwszy ale niesamowity - cudoooooooooooooo istne cudo ... no a poza tym jestem fanką tych miśków !!!
Awatar użytkownika
kiga
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Nie Wrz 30, 2007 7:09 am
Miejscowość: Waw-ka:)
Medale: 1
 (1)

Urszula

Postprzez TuKara » Sob Lip 11, 2009 8:32 pm

Przepiekny,,,kolorki super!!!
Awatar użytkownika
TuKara
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Paź 02, 2008 11:13 pm
Miejscowość: Tunezja
Medale: 2
 (1)  (1)

Urszula

Postprzez umironczuk » Nie Lip 12, 2009 10:32 am

Tak uwielbiam te misie ale uierzcie bardzo ciężko się je wyszywa Ostatnio zaczęłam przystrajać samochód w misie to mąż zaczął się lekko denerwować
umironczuk
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Urszula

Postprzez Frasia » Nie Lip 12, 2009 12:52 pm

Piękny obrazek wyszedł! Podziwiam za cierpliwość. Sama wyhaftowałam dwa obrazki z tymi misiami (obydwa już poszły "do ludzi" - jako prezenty) i wiem ile cierpliwości do nich trzeba - szczególnie do wyhaftowania futerka. Backstitche w tych haftach mnie dobijały, pewnie dlatego powstały tylko dwa (na razie), ale kto wie, może jeszcze do nich wrócę, bo bardzo mi się te miśki podobają.
Frasia
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lip 07, 2009 6:44 pm

Re: Urszula

Postprzez umironczuk » Nie Lip 12, 2009 4:50 pm

Frasia napisał(a):Piękny obrazek wyszedł! Podziwiam za cierpliwość. Sama wyhaftowałam dwa obrazki z tymi misiami (obydwa już poszły "do ludzi" - jako prezenty) i wiem ile cierpliwości do nich trzeba - szczególnie do wyhaftowania futerka. Backstitche w tych haftach mnie dobijały, pewnie dlatego powstały tylko dwa (na razie), ale kto wie, może jeszcze do nich wrócę, bo bardzo mi się te miśki podobają.

A możesz mi powiedzieć jak robiłaś te gwiazdki bo jak widzisz mi wyszły tak że widać nitkę na materiale a jak Ty robiłaś
umironczuk
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Urszula

Postprzez Frasia » Nie Lip 12, 2009 6:13 pm

Nie robiłam tego obrazka co Ty. Ja haftowałam miśka z dużym sercem w łapkach, a on akurat miał wokół kilka małych szarych serduszek (jedne wypełnione, inne tylko kontury). Serduszka wypełnione krzyżykami haftowałam dwoma nitkami muliny i wtedy nigdy nie mam problemu z początkowym krzyżykiem - po prostu tak nawlekam nitkę na igłę, że na lewej stronie robi mi się pętelka przez którą przewlekam nitkę i nie mam ani węzełka, ani dłuższej nitki. Zakańczałam tak jak zwykle, czyli przewlekając nitkę pod już zrobionymi krzyżykami. Gorzej było z serduszkami z samych konturów (haftowanymi jedną nitką), ale jakoś udało mi się poprzewlekać tę nitkę na lewej stronie i nie rzucało się to w oczy na obrazku.
W przypadku takich gwiazdek jak na Twoim obrazku, chyba haftowałabym każdą z osobna, przewlekając nitkę pod tym jednym krzyżykiem (na lewej stronie) parę razy. Ale może ktoś będzie miał lepszy pomysł - też chętnie skorzystam, bo coś mi się zdaje, że jeszcze do tych miśków wrócę (pomimo tych nieszczęsnych konturów). :)
Frasia
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lip 07, 2009 6:44 pm

Postprzez Ramona » Nie Lip 12, 2009 7:30 pm

Frasia napisał(a):W przypadku takich gwiazdek jak na Twoim obrazku, chyba haftowałabym każdą z osobna, przewlekając nitkę pod tym jednym krzyżykiem (na lewej stronie)

W sumie nie chyba, a na pewno nalezalo wyhaftowac kazda z osobna. W czystej teorii nie powinno sie w ogole przeciagac nitki w ten sposob, sto lat temu wyczytalam, ze "graniczna odlegloscia" jest 6-10 krzyzykow. Nie trzymam sie tego jakos kurczowo, ale tylko przy wyszywaniu obrazkow i tylko pod warunkiem, ze nie bedzie to widoczne ;)
Elementow wyszywanych tak, jak wspomniane serduszka np. nie haftuje zalecanym zwykle sciegiem za igla, lecz wyszywam "fastryga" "tam i spowrotem", lub 2*dookola, zaleznie od wzoru, dzieki temu te elementy wygladaja tak samo po obu stronach tkaniny. Koncowki nici zaszywam tradycyjnie "przeplatajac" na lewej stronie. Czasem (choc bardzo tego nie lubie) pozwalam sobie na malenki supelek, gdy np. haftuje na ubraniach i zalezy mi na wiekszym zabezpieczeniu.
Prezentowany obrazek (jesli tylko oprawa na to pozwala) "ratowalabym" rozcinajac nitki miedzy gwiazdkami mniej wiecej w polowie, koncowki przy uzyciu malego szydelka zabezpieczyc pod kazda z gwiazdek i po bolu :)

Jesli ktos zna jakies magiczne sztuczki dot. XXX, to rowniez chetnie naucze sie czegos nowego ;)

A tak w ogole to chcialam powiedziec, ze obrazek przesliczny!!! Az chcialoby sie za igle zlapac :)
Ramona
Kandydatka na Craftlady ;)
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 12:33 pm
Miejscowość: Łódź - Hamburg

Postprzez agafia1987 » Pon Mar 01, 2010 9:43 am

Uwielbiam te miśki! Nagromadziłam już trochę wzorów (jeśli ktoś chciałby to proszę o pw), ale nie mogę się zdobyć na rozpoczęcie pracy, bo niestety zdaję sobie sprawę, że z misiami dużo pracy. Tym bardziej podziwiam :)
Awatar użytkownika
agafia1987
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 12:37 pm

Powróć do Nasze prace

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości