Właściwości FIMO

fimo mimo

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca, rozella

Właściwości FIMO

Postprzez Rosou » Czw Cze 19, 2008 2:55 pm

W tym wątku chciałabym poruszyć kwestie kolorów:
- jak bardzo są plastyczne (twarde, miękkie)
- czy brudzą i farbują (jeśli tak to jak mocno)
- jak bardzo kolory miękkiej fimo, różnią się już od tej wypalonej (czy w ogóle się różnią)
- wady i zalety (czyli za co lub nie, lubicie dany kolor)

Ta mała klasyfikacja bardzo pomogłaby nowicjuszkom, które nie mają zielonego pojęcia na temat tej modeliny, a chciałyby z nią rozpocząć swoją przygodę (patrz: np. ja :))

Wszystkie wiemy, że fimo do najtańszych nie należy więc warto dany zakup dobrze przemyśleć, żeby później nasze zabawy nie skonczyły się wizualną wtopą :)

Ps. korzystałam z wyszukiwarek i oprócz wątku 'szkółka' nie znalazłam nic na ten temat, a i tam jest to scharakteryzowane pobieżnie. Jeśli się myle to przepraszam i zwracam honor (:
Ostatnio edytowany przez Rosou Czw Sty 01, 1970 1:00 am, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Rosou
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Czw Cze 19, 2008 1:40 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez szajajaba » Czw Cze 19, 2008 3:04 pm

Przede wszystkim - z tyłu na każdym opakowaniu fimo jest nazwa koloru z zaznaczeniem, czy jest to zwykły, czy transparentny kolor.

Poza tym fimo dzieli się na 4:
a) zwykłe;
b) transparentne;
c) metalizowane (srebrny, perłowa biel, złoty, zielony ciemny, granatowy, czerwony);
d) z brokatem;

Czarny - b.miękki, brudzący. Biały - miękki. Sahara - b. miękki. Brązowy ciemny - b. miękki, brudzący. Cielisty - lekko gumowaty, jak guma rozpuszczalna. Kolory z brokatem - uważać przy cięciu, drobinki brokatu zostawiają ślady, wyżłobienia. Kolory metalizowane są twardsze od normalnych. Czerwony - brudzący. Fioletowy transparentny - po wypaleniu staje sie niemalże czarny. Perłowy biały staje sie jasno brązowawy czasem, jak za długo jest w piekarniku. Ale ogólnie po wypaleniu fimo nie zmienia barw.

Nawiasem mówiąc tytuł raczej powinien brzmieć "Właściwości fimo".
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez Rosou » Czw Cze 19, 2008 3:22 pm

Czyli można z czystym sumieniem olać kolorówkę internetowego *** który, jak mniemam ukazuję kolory po pieczeniu ?

*** nie podajemy na forum adresów sklepów ani linków do nich, zdjęć też to dotyczy - przeczytaj proszę regulamin
Ostatnio edytowany przez Rosou, Czw Cze 19, 2008 3:45 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Rosou
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez zebrzyca » Czw Cze 19, 2008 3:47 pm

Rosou, na każdym monitorze kolor będzie wyglądał inaczej i niestety jeżeli na własne oczy nie zobaczysz fimo to trudno będzie zawyrokować czy kolor jest dokładnie taki jak na zdjęciu.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Rosou » Czw Cze 26, 2008 9:08 pm

-63 - mocno mi ściemniala, troszke brudzi ale nie bardzo
-62 - delikatnie ściemniala
-0 - nic sie z nia nie dzieje, jedyny minus to taki ze zbiera kurze :D

wszystkie modeliny mam do wypiekania w 110 stopniach gdyz pewien internetowy sklep sie pomylil i wyslal takie.

minusy: nie wiele czasu im trzeba aby po godzince obcowania w lodowce ponownie staly sie mieciutkie
plusy: bardzo szybko daja sie urobic.
Awatar użytkownika
Rosou
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez szajajaba » Pią Cze 27, 2008 8:56 am

A może tak podasz też, jakie to dokładnie kolory? Raczej nikt nie zna oznaczeń cyfrowych na pamięć.
Zapraszam do DŁUBALNI www.szajajaba.blogspot.com

Image
Awatar użytkownika
szajajaba
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Maj 05, 2007 1:33 pm

Postprzez zebrzyca » Pią Cze 27, 2008 9:19 am

To normalne że ciemniejsze kolory brudzą, śliwkowy(63) faktycznie trochę ciemnieje, lawenda(62) też, biały(0) nie będzie się zmieniał bo to biały, no chyba że za długo w zbyt wysokiej temperaturze go pieczesz, wtedy zbrązowieje. Co do temperatury wypiekania, po prostu nastaw na najniższą jaką możesz w piekarniku i uchyl dodatkowo drzwiczki, nic się nie przypali. Przy temperaturach takich jak obecnie, nawet jakbyś kilka dni trzymała w lodówce to po wyjęciu bardzo szybko się nagrzeją, tak że nawet trzymanie w zamrażalniku nie pomoże wiele. Taka ich właściwość że mają się szybko dać wyrobić. Trzeba wzorek wyjmować po kawałku i dosyć szybko obrabiać albo dłubać w nocy kiedy jest chłodniej.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Rosou » Pią Cze 27, 2008 10:49 am

szajajaba, nie podoba mi sie ton Twojej wypowiedzi, jesli nie pasowalo Ci oznaczenie cyferkowe moglas sama dopisac ponizej nazwe koloru, ja po parogodzinnym obcowaniu z danymi fimo je zapamietam i nie wpadlam na to zeby uwzglednic nazwy slowne ;)

zebrzyca, ja to wiem, Ty to wiesz, ale osoby ktore nie mialy stycznosci z fimo sa ubozsze o ta wiedze, dlatego pisalam w tak oczywisty sposob.

wracajac do obecnej temperatury, mieszkam w grubych murach i dlubalam wieczorem - mysle ze nie bylo az tak parno by nawet 130 byla taka skora do zmiekczania :)
Awatar użytkownika
Rosou
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Postprzez Gagu » Pią Cze 27, 2008 1:00 pm

Rozumiem, że offtopy są do wykasowania :>, a inne sprawy niż właściwości fimo będą omawiane na pw.
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
Medale: 1
 (1)

Re: Właściwości FIMO

Postprzez SosBuraczany » Czw Kwi 01, 2010 4:18 pm

Mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tymi transparentnymi?? włąsnie wypieklam na próbę trqansparentną zółtą i .... wcale nie jest transparentna ;p ani troche...
SosBuraczany
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Śro Lut 03, 2010 8:09 pm

Postprzez Malwina24 » Śro Kwi 07, 2010 8:35 pm

Witam dzis bylam w sklepie aby kupic wiecej FIMO i byla nowa dostawa a w niej fimo z oznaczeniami na czerwono wlasciwosci pieczenia :( a ona jest straszna bo bardzo miekka i sie lepi do wszystkiego i nie mozna szczegolow robic .... i podobno juz tej starej nei bedzie :/ czy wiecie cos na ten temat ???
Awatar użytkownika
Malwina24
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Mar 28, 2010 2:28 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez miss mouse » Wto Sie 24, 2010 10:53 am

Transparentne fimo sprawdza się przy oklejaniu szkła - wtedy po wypieczeniu jest półprzezroczyste i przepuszcza światło. Do lepienia figurek użyłam go tylko raz (właśnie żółty nr 104) jak zależało mi na bursztynopodobnym efekcie - wyszło fajnie

SosBuraczany napisał(a):Mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tymi transparentnymi?? włąsnie wypieklam na próbę trqansparentną zółtą i .... wcale nie jest transparentna ;p ani troche...
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Postprzez miss mouse » Wto Sie 24, 2010 10:59 am

do szczegółów lepsze jest fimo classic, lepiej trzyma kształt i się nie lepi. Fimo soft jest dla dzieciaków do prostszych prac. Classica poszukaj w internecie albo skontaktuj sie z dystrybutorem fimo (namiary sa na kazdej kostce) to pewnie cos ci doradzą.

Malwina24 napisał(a):Witam dzis bylam w sklepie aby kupic wiecej FIMO i byla nowa dostawa a w niej fimo z oznaczeniami na czerwono wlasciwosci pieczenia :( a ona jest straszna bo bardzo miekka i sie lepi do wszystkiego i nie mozna szczegolow robic .... i podobno juz tej starej nei bedzie :/ czy wiecie cos na ten temat ???
miss mouse
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Sie 24, 2010 7:49 am

Postprzez nishka » Nie Paź 30, 2011 6:30 pm

Czy mieszanina danego koloru z białym fimo wam ciemnieje w pieczeniu? Transparentne mi dość mocno zciemniało, a ze zwykłym białym jeszcze nie pracowałam i nie wiem czego się spodziewać.
Awatar użytkownika
nishka

Dołączenie: Sob Paź 29, 2011 11:59 am

Postprzez AtomowkaAda » Wto Lis 15, 2011 5:09 pm

nie, zwykły biały pomieszany z innym kolorem nie ciemnieje w pieczeniu.... (przynajmniej u mnie ;))

czyli mówicie, że nie kupować transparentnej? bo właśnie zamierzałam kupić, ale jeśli "transparentna wcale nie jest transparentna" to chyba jednak zrezygnuję...
Awatar użytkownika
AtomowkaAda
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Nie Lut 20, 2011 3:02 pm

Powróć do Fimo modelina i inne masy plastyczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości