Dziewczyny, bardzo się cieszę, że jest taki duzy odzew. Fajnie by było jakbyśmy dały radę dojść wszystkie do końca ale nie łudzę się, że tak będzie. Przy szyciu Arki zaczęło szyć 30 osób a o ile mi wiadomo skończyły trzy. Czyli 10%. Jak u nas będzie lepiej to już będzie git.
Osoby, które chcą szyć muszą się opowiedzieć, wpisac na listę, którą uruchomimy za jakiś czas. Bo wzory będą dostępne za nahasłowanym koncie pocztowym, tylko dla uczestniczek zabawy. Po zakończeniu zabawy jeżeli Oliku się zgodzi, można będzie je udostępnić innym osobom.
Co do akcesoriów używanych do szycia patchworków (np nici) to nieskromnie odsyłam do pierwszej lekcji szkółki patchworkowej - tam jest wszystko opisane.
Ilość szmatek. Nie mam pojęcia. To wszystko zależy od wielkości kołdry jaką sobie ktoś zamierzy. Bloki proponowałabym szyć ok 20*20 cm. Ale jak ktoś chce większe albo mniejsze to nie ma przecież przymusu. Może ktoś inny wypowie się w tej kwestii. Szczerze mówiąc ja nigdy nie planuję z góry takich rzeczy.
Niedzielko, myślę, że prostsze bloczki można sobie samamu poćwiczyć. Jest szkółka, na mojej multiply (każdy ma dostęp) wrzuciłam trochę prostych schematów PP. Do rozpoczęcia naszej zabawy jest sporo czasu. Proponuję poćwiczyć szycie prostych bloków samemu. Możemy założyć nawet jakiś temat, gdzie ćwiczące będą wrzucać fotki i pytania jakby się pojawiły. Mi się ten komplet kwiatków bardzo podoba właśnie dlatego, że jest kompletem

Ale, demokracja jest. Jakby co, to sie podporządkuję w tej kwestii.