Współne szycie kołder - pomysł na cały rok :)

Igłą igiełka z napędem elektrycznym

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

Re: Współne szycie kołder - pomysł na cały rok :)

Postprzez jantar » Pią Maj 22, 2009 7:37 pm

oliku napisał(a):jantar - starczy umiejętności i samozaparcia :> chętnie pomogę...
co do pikowania - cenniejsze, chociaż pracochłonniejsze jest pikowanie ręczne /moja najpierwsza kołdra/

a to moja propozycja kwiatów

POWIEKSZ

częśc wzorów mam oryginalnych, resztę narysuję, jeśli będzie trzeba :paint:

wzór maków jest na mojej kołderce dla Zosi - z kotkiem

Oliku, dziękuję za wiarę we mnie i w moje umiejętności.

Twoja propozycja kwiatowych kwadratów mnie osobiście oczarowała i jestem za i nie przeciw :D

Chyba się podejmę wzięcia udziału w tym szaleństwie patchworkowym, bo przecież - w każdym szaleństwie jest metoda :> ;)
jantar
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 8:45 pm

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez MKatarynka » Sob Maj 23, 2009 2:49 pm

Dziewczyny, bardzo się cieszę, że jest taki duzy odzew. Fajnie by było jakbyśmy dały radę dojść wszystkie do końca ale nie łudzę się, że tak będzie. Przy szyciu Arki zaczęło szyć 30 osób a o ile mi wiadomo skończyły trzy. Czyli 10%. Jak u nas będzie lepiej to już będzie git.
Osoby, które chcą szyć muszą się opowiedzieć, wpisac na listę, którą uruchomimy za jakiś czas. Bo wzory będą dostępne za nahasłowanym koncie pocztowym, tylko dla uczestniczek zabawy. Po zakończeniu zabawy jeżeli Oliku się zgodzi, można będzie je udostępnić innym osobom.

Co do akcesoriów używanych do szycia patchworków (np nici) to nieskromnie odsyłam do pierwszej lekcji szkółki patchworkowej - tam jest wszystko opisane.

Ilość szmatek. Nie mam pojęcia. To wszystko zależy od wielkości kołdry jaką sobie ktoś zamierzy. Bloki proponowałabym szyć ok 20*20 cm. Ale jak ktoś chce większe albo mniejsze to nie ma przecież przymusu. Może ktoś inny wypowie się w tej kwestii. Szczerze mówiąc ja nigdy nie planuję z góry takich rzeczy.

Niedzielko, myślę, że prostsze bloczki można sobie samamu poćwiczyć. Jest szkółka, na mojej multiply (każdy ma dostęp) wrzuciłam trochę prostych schematów PP. Do rozpoczęcia naszej zabawy jest sporo czasu. Proponuję poćwiczyć szycie prostych bloków samemu. Możemy założyć nawet jakiś temat, gdzie ćwiczące będą wrzucać fotki i pytania jakby się pojawiły. Mi się ten komplet kwiatków bardzo podoba właśnie dlatego, że jest kompletem :)
Ale, demokracja jest. Jakby co, to sie podporządkuję w tej kwestii. ;)
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 3
 (2)  (1)

Postprzez marienka » Sob Maj 23, 2009 3:55 pm

Będę szczera i powiem ,że kwiatki pp dla mnie akurat to nie bardzo, a to dlatego ,że już uszyłam jedną kołdrę właśnie z kwiatów pp.Jeśli jednak reszta akcetuje to ja sie też zgadzam.To może pokaże co stworzyłam ?

Image
marienka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 22, 2008 8:02 am

Postprzez oliku » Pon Maj 25, 2009 6:28 am

bardzo się cieszę, że zaproponowane kwiatki się podobają...ale nie są to moje kwiatki..pisałam , że część mam w oryginale a resztę narysuję - te oryginalne pochodzą stąd http://www.reginagrewe.de/04muster/0405blumenjahr.html - niedawno jeszcze jako free patterns, teraz już tylko za pieniążki.
żeby nie było problemu z prawami autorskimi to może byłoby dobrze zrobić niewielkie zmiany we wzorach.. spróbuję nad tym popracować ..

może "nowalijki" /Makneta i inne/, poćwiczą łatwiejsze wzory jak zasugerowała MKatarynka i dopiero potem zdecydujemy?

marienka - otwórz swój wątek i tam pokaż swoje prace - kołdra jest śliczna ..
tutaj może się zgubić i zobaczy ją bardzo mało osób... a może masz więcej takich pięknych prac? widać, że nie jesteś "nowalijką" /bardzo mi się podoba to określenie Maknety/
oliku
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Sie 30, 2008 7:13 pm
Miejscowość: Czeski Cieszyn
Medale: 6
 (3)  (1)  (2)

Postprzez lid » Wto Maj 26, 2009 9:09 am

bardzo mi się podoba pomysł z takim szyciem, bo to może być dobra mobilizacja. Piszę się więc chętnie i zaczynam szukać szmatek. Motyw kwiatowy podoba mi bardzo, choć swoją narzutę chciałabym utrzymać w odcieniach brązowo-beżowo-oliwkowych.
Awatar użytkownika
lid
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Wrz 24, 2008 7:57 am
Miejscowość: Szczecin
Medale: 1
 (1)

Postprzez Niedzielka » Wto Maj 26, 2009 10:53 am

MKatarynko masz rację, poćwiczyć można trochę wcześniej i 'na boku' :) Bo rzeczywiście ten zestaw kwiatów jest piękny i nie mogę się doczekać kiedy już ruszy ten projekt ;)

Oliku ja myślę, że skoro te wzory były wcześniej dostępne jako darmowe, to nie ma co się przejmować teraz prawami autorskimi! Przecież nie zamierzamy tych wzorów odsprzedawać czy coś takiego. Ani twierdzić, że je wymyśliłyśmy. Spoko :)

"Nowalijki" :mrgeen: Makneto, świetne określenie!!!
Awatar użytkownika
Niedzielka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lut 13, 2009 2:16 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez Ramona » Wto Maj 26, 2009 1:11 pm

Witam, rowniez bardzo chetnie przylacze sie do projektu, jesli moge :)
Maszyna wlasnie nowa stoi pod stolem, chwilowo bezczynna, wiec najpierw zabiore sie za szkolke MKatarynki, zeby potrenowac i nie zadawac pozniej "glupich pytan" ;)
Mam nawet "pod nosem" kilka sklepow z materialami do patchworkow, wiec bedzie "jak znalazl".

Pytanie w sumie poki co mam tylko jedno. Kiedy bedzie mozna sie oficjalnie wpisac na liste?
Ramona

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 12:33 pm
Miejscowość: Łódź - Hamburg

Postprzez Maryla.W » Wto Maj 26, 2009 2:00 pm

Ja ciągle się bije z myślami czy dam :agressive: rade,ale bardzo bym chciała.
Awatar użytkownika
Maryla.W
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Pon Wrz 03, 2007 1:12 pm

Postprzez marienka » Wto Maj 26, 2009 4:25 pm

Maryla.W napisał(a):Ja ciągle się bije z myślami czy dam :agressive: rade,ale bardzo bym chciała.

Ty się nie bij tylko decyduj :) Dasz radę ,będziemy Cie wspierać i dopingować
marienka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 22, 2008 8:02 am

Postprzez jantar » Wto Maj 26, 2009 4:35 pm

Na stare lata zostałam "nowalijką" :D No to mnie odmłodziłyście ;) dzięki wielkie :P
jantar
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 8:45 pm

Postprzez MKatarynka » Wto Maj 26, 2009 7:47 pm

Z listą to jeszcze poczekajmy. Toż projekt dopiero we wrześniu ma ruszyć...
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 3
 (2)  (1)

Postprzez Ramona » Śro Maj 27, 2009 3:11 pm

W sumie racja, troche jestem w goracej wodzie kapana ;)
W kazdym razie czekam na dlasze info dot. projetu i ide sie poekscytowac nad maszyna...
albo, poszperam jesze na firum, hehe :D
Ramona

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 12:33 pm
Miejscowość: Łódź - Hamburg

Postprzez oliku » Śro Cze 03, 2009 7:32 am

tutaj http://www.reginagrewe.de/05gratismuster/gm0004.html jest download wzór na jeden z proponowanych kwiatków

zerknijcie
oliku
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Sie 30, 2008 7:13 pm
Miejscowość: Czeski Cieszyn
Medale: 6
 (3)  (1)  (2)

Postprzez kropeczka20 » Śro Cze 10, 2009 8:29 pm

ejj a ja mogę się przyłączyć?? :oops: co prawda umiejętność szycia u mnie nikła, ale mama mnie uczy. nigdy nie probowalam czegos takiego, ale z checia sie naucze. zapowiada sie dobra zabawa. :)
przypomina mi to jak w ktorej czesci "ani z zielonego wzgorza" panie spotkaly sie na wspolnym pikowaniu kolder i opowiadaly sobie przebieg jakiegos pogrzebu... 8-)
kropeczka20
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Nie Sty 18, 2009 2:25 pm
Miejscowość: Wodzisław Śląski

Postprzez Maryla.W » Czw Cze 11, 2009 8:03 am

oliku napisał(a):tutaj http://www.reginagrewe.de/05gratismuster/gm0004.html jest download wzór na jeden z proponowanych kwiatków

zerknijcie

Szkoda że po niemiecku,bo nic nie rozumiem,a wzór piękny.Może bym spróbowała.....

Cały czas obserwuje ustalanie detali tego kołderkowego projektu.I nie jestem bezczynna,bo zbieram materiały.Jeśli nic dodatkowego mnie nie zaskoczy,chciałabym z wami zacząć....i skończyć kołderkę.
Dziękuję Mkatarynce za ten świetny pomysł i wszystkim za dokładanie starań by zaistniał. :>
Awatar użytkownika
Maryla.W

Dołączenie: Pon Wrz 03, 2007 1:12 pm

PoprzedniaNastępna

Powróć do Szycie sztuką jest

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości