Współne szycie kołder - pomysł na cały rok :)

Igłą igiełka z napędem elektrycznym

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

Postprzez MKatarynka » Sob Maj 16, 2009 8:04 am

Dziewczyny szyjące, jest pomysł. Uzgodniłam z Gagu, że warto go wrzucić, jak będzie odzew to spróbujemy się zmierzyć z tym zadaniem :)

Pomysł polega na równoczesnym szyciu narzuty. Każda uczestniczka zabawy szyła by narzutę dla siebie, ze swoich materiałów ale według ustalonego na początku schematu.
Zabawa trwałaby długo - ponad rok. Raz na miesiąc wrzucane byłyby lekcje ze schematem bloku i sposobem jego uszycia i w ciągu miesiąca trzeba by było uszyć dwa takie bloczki. Trwało by to określoną ilość miesięcy i na koniec każda miałby określoną ilość bloków. Potem z tych bloków każda zszyła by wierzch kapy, przygotowała do pikowania, przepikowała i oblamowała. Każdy miesiąc poprzedzony byłby "lekcją" , w której pokazane by było jak poszczególne etapy wykonać.

Zabawa mogłaby się zacząć razem z nowym rokiem szkolnym - we wrześniu.
Jest dużo czasu na zastanawianie się i - jeżeli będą chętne osoby - ustalenie szczegółów zabawy, tzn założonej wielkości kapy, ilości bloków, metody szycia (rekomenduję PP) i czasu trwania przedsięwzięcia.

W tym temacie można wrzucać pomysły, spostrzeżenia, i ewentualne oczekiwania co do tematu kapy. Np czy miały by to być kwiatki, zwierzątka, czy np jakieś geometryczne wzory itp itd. Czyli burza mózgów mile widziana :)

Poza tym może znalazły by się osoby chętne do współkierowania zabawą. Chodzi o przygotowanie kilku lekcji (nie teraz tylko w trakcie zabawy) i odpowiadania na ewentualne pytania uczestniczek, rozwiązywanie ich problemów.

To co, są chętni?
Ostatnio edytowany przez MKatarynka, Sob Maj 16, 2009 9:02 am, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Sob Wrz 20, 2008 11:25 pm
Miejscowość: Kraków
Medale: 3
 (2)  (1)

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez klaudynka » Sob Maj 16, 2009 8:59 am

ja chętna jestem jak najbardziej, co prawda nie będę mogła pomóc, bo sama się uczę, ale chciałabym taką kapę uszyć... :)
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 7:40 pm
Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Re: Współne szycie kołder - pomysł na cały rok :)

Postprzez Niedzielka » Sob Maj 16, 2009 8:19 pm

Ja jestem jak najbardziej chętna!!! Może wreszcie coś mnie zmobilizuje i uszyję kołdrę dla siebie...

MKatarynko bardzo mi się ten pomysł podoba. Chodził mi już po głowie jak podczytywałam Twoją szkółkę patchworkową. Fajne by było takie wirtualne szycie!!!
Chętnie też pomogę w przygotowywaniu lekcji.
Awatar użytkownika
Niedzielka
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lut 13, 2009 2:16 pm
Medale: 1
 (1)

Postprzez oliku » Pon Maj 18, 2009 10:00 am

MKatarynko - super pomysł :D

bardzo chętnie dołączę do grona chętnych do szycia i do pomocy

podoba mi się PP - nie za bardzo skomplikowane wzory, możliwe do uszycia dla wszystkich
oliku
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Sie 30, 2008 7:13 pm
Miejscowość: Czeski Cieszyn
Medale: 6
 (3)  (1)  (2)

Postprzez marienka » Pon Maj 18, 2009 4:06 pm

Wprawdzie bywam tu rzadko ,ale może ten projekt nie zmobilizuje? :) Bardzo chętnie przyłączę się do niego. Może nawet pomóc tez będę mogła?
marienka
Nie pisząca lady ;)
Nie pisząca lady ;)

Dołączenie: Wto Kwi 22, 2008 8:02 am

Postprzez mi-ju » Pon Maj 18, 2009 6:49 pm

Ja bym się bardzo chętnie przyłączyła. Szyc umiem, choc patchworki dopiero się uczę (wg. szkółki MKatarynko ! :oops: )
właśnie zaczełam narzute dla córki, ale przed wrześniem planuję ją skończyc. Wtedy mogłabym zacząc narzutę dla syna :P
Awatar użytkownika
mi-ju

Dołączenie: Pon Mar 30, 2009 9:08 am
Miejscowość: 3city

Postprzez AnnaB. » Pon Maj 18, 2009 8:23 pm

Ja byłabym bardzo chętna, ale się strasznie bojam. Nie, że technicznie nie dam rady (choć pikowanie byłoby dla mnie wielką niespodzianką), ale że zabraknie mi czasu i odpadnę. A głupio by było tak zniknąć po angielsku w trakcie roku szkolnego.
A czy możecie jeszcze napisać, co trzeba by zgromadzić (i ile np. tkanin, ociepliny i cóś tam jeszcze), żeby nie mieć falstartu.
Aha, a czy trzeba focić na bieżąco swoje dzieła, tak jak w szkółkach? Bo ja muszę żebrać o aparat u córki.
AnnaB.

Dołączenie: Sob Mar 21, 2009 9:02 am
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Gagu » Pon Maj 18, 2009 8:41 pm

dziewczyny - jestem pod ogromnym wrażeniem i wiem, że z pewnością dacie radę,a MKatarynka i inne bardziej doświadczone dziewczyny pomogą Wam i ... i to będzie wielki wasz sukces!!!!
Trzymam kciuki - i choć nie wezmę udziału w zabawie ogromnie Wam kibicuję :>, a jeśli ktoś nie da rady - to przecież go nie zastrzelimy :D
Image
Awatar użytkownika
Gagu
Craftlady Moderatorka i Profesor ;)

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez oliku » Wto Maj 19, 2009 10:06 am

Gagu napisał(a):dziewczyny - jestem pod ogromnym wrażeniem i wiem, że z pewnością dacie radę,a MKatarynka i inne bardziej doświadczone dziewczyny pomogą Wam i ... i to będzie wielki wasz sukces!!!!
Trzymam kciuki - i choć nie wezmę udziału w zabawie ogromnie Wam kibicuję :>, a jeśli ktoś nie da rady - to przecież go nie zastrzelimy :D

Gagu - dobrze napisałaś, przy takiej zabawie można się bardzo dużo nauczyć...

już teraz przemyślcie, co chciały byście uszyć, co się wam podoba, wrzućcie tutaj, i potem pod wodzą MKatarynki /chyba tak mogę napisać?/, zdecydujemy razem, co uszyjemy...

MKatarynko - na pewno liczysz się z tym, że jako pomysłodawca będziesz szefem tego przedsięwzięcia???
oliku
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Sob Sie 30, 2008 7:13 pm
Miejscowość: Czeski Cieszyn
Medale: 6
 (3)  (1)  (2)

Postprzez Niedzielka » Wto Maj 19, 2009 11:47 am

Ale fajnie, dopiero kilka dni a jest nas coraz więcej!!! Wspaniale by było, gdyby w zabawie brały udział osoby w różnym stopniu patchworkowego zaawansowania. Bo wtedy uczyłybyśmy się wszystkie od siebie nawzajem :>

Myślałam i myślałam, co bym chciała na tej kołdrze... Jakieś motywy roślinno - kwieciście - listkowe cieszyły by mnie najbardziej chyba. Ale bardzo ciekawa jestem Waszych pomysłów!
Awatar użytkownika
Niedzielka

Dołączenie: Pią Lut 13, 2009 2:16 pm
 (1)

Postprzez MKatarynka » Wto Maj 19, 2009 12:08 pm

Hehe, lubię być szefem :cool: ;)
Ale tu za dużo do szefowania nie będzie :)
Na zachętę, chciałam Wam pokazać, kołdrę, którą uszyłam dla mojego synka w trakcie podobnej zabawy na innym forum:
Image

Z tym, że tam były same wyjadaczki a tutaj chciałabym tę zabawę poprowadzić jak coś w rodzaju szkółki.
Prawdą jest, że perspektywa szycia czegoś przez rok jest lekko przerażająca ale nie możemy narzucić zbyt dużego tempa bo nie damy rady.

Ta kołdra powyżej jest uszyta ze schematów PP ale to były trudne schematy. Chciałabym, żeby to co będziemy tutaj szyc było dość proste, tak, żeby każda, początkująca nawet ;), chętna osoba mogła sobie z tym poradzić. Nie ukrywam, że jednym z zadań jakie ma spełnić ta zabawa jest zaktywizowanie patchworkarek na naszym forum :)
Rozmawiałam z Niedzielka zgodziłyśmy się, że wielkość szytych przez nas kołder jest sprawą drugorzędną - każda może ją sobie dopasować do własnych potrzeb. Jednak nie zgadzałyśmy sie w kwestii układu kołdry. Są dwie opcje - albo wg uszytych bloczków każda sama sobie skomponuje kołdrę albo kompozycja będzie z góry ustalona. Ja jestem za tą drugą opcją, bo początkującym będzie łatwiej.
Co do ilości materiałów - to zależy od założonej wielkości. Ja proponuję zdecydowac się na jakąś kolorystyke (każda swoją) i szukać sobie materiałów w takich kolorach. Mogą być nawet małe kawałeczki. Byle dużo.

Ja swoją Arkę szyłam w kolorach brązowo-rudo żółtych. Zobaczcie ile tam jest różniastych szmatek.

Oliku, i Niedzielko, nie ukrywam, że liczyłam na Waszą pomoc. :)
Jak ustalimy ilość bloków (i w ogóle co będziemy szyć :) ), to chciałabym żebyśmy się podzieliły i na zmiane przygotowywały lekcje szycia bloczków. Czyli co trzy miesiące trzeba by przygotować taką lekcję. Myślę, że damy radę, nie? Ja sobie to tak wyobrażałam, że my też będziemy szyć te kołdry i ten blok, który będzie wypadał do przygotowania lekcji, to "dyżurna" uszyje wcześniej robiąc po drodze zdjęcia.

Są jakieś zamówienia w kwestii tematyki?

..........................................
Niedzielko, pisałyśmy równoczesnie :)

Tematyka kwiatkowo-listkowa się mi podoba ;)
Tym bardziej, że takich schematów jest bardzo dużo i o różnym stopniu trudności. Można by zacząć od prostszych a potem przejść do trudniejszych.
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Postprzez MKatarynka » Wto Maj 19, 2009 12:45 pm

Aha, moim zdaniem pokazywanie uszytych bloczków przez uczestniczki powinno być obowiązkowe. Ale jest to do kwestia do przedyskutowania
Awatar użytkownika
MKatarynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

(2)  (1)

Postprzez kasia-tasia » Wto Maj 19, 2009 12:52 pm

bardzo mi się podoba ten pomysł, w prawdzie nigdy nie maczałam palców w patchworkach, ale maszyny się nie boję, jeżeli projekt ruszy z chęcią się przyłącze ... nie wiem tylko co na to mój małżon, bo jest raczej u kresu swojej wytrzymałości :D
Awatar użytkownika
kasia-tasia
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 4:19 pm
 (1)

Postprzez Gagu » Wto Maj 19, 2009 12:54 pm

pokazywanie - obowiązkowe :>
aby:
    zmobilizować
    dać wskazówki
    dodać wiary w siebie
    wzbudzać zazdrość u nie-uczestniczek projektu 8-)
Image
Awatar użytkownika
Gagu

Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 5:50 pm
Miejscowość: Warszawa
 (1)

Postprzez zebrzyca » Wto Maj 19, 2009 3:20 pm

Bardzo chętnie wzięłabym udział w szyciu. Jak dla mnie motywy kwiatowo - listkowe to bardzo fajny pomysł :ok: A czy można by zrobić tak, że te które chcą składają z wykonanych bloków kołdrę według swojego pomysłu, a te które wolą mieć wszystko od początku do końca zaplanowane korzystają z podanej kompozycji? Nie byłoby przy tym pomyśle za dużo zamieszania?
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Następna

Powróć do Szycie sztuką jest

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości