Wszystko o maszynach do szycia

Igłą igiełka z napędem elektrycznym

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

Re: Wszystko o maszynach do szycia

Postprzez JTC » Nie Sty 16, 2011 12:10 am

A ja mam 2 maszyny Starego 30 paro letniego Łucznika , i Singera .Ta pierwsza w ciągu tych lat miała tylko 2 awarie znikome bo chodziło o kółko do regulacji napięcia nici.Druga stara gigant jeszcze umieszczona w takim jak by stoliku ta maszyna jest niesamowita najgrubszą rzecz przeszyje, niestety nikt nie potrafi mi jej zreperować :( .Dodam że nieprawda jest że odkąd Łucznik upadł to część są chińskie Łucznik produkował badziewia jeszcze10lat przed upadkiem , wiem bo moja mam pracowała dla nich i robiła te" plastikowe" części.Dobra maszyna to maszyna na podzespołach metalowych z częsciami z żeliwa , są ciężkie ale nie do zjechania Ale taka maszyna nie kosztuje 200 czy 400 zł.Po drugie ścieg elastyczny jest w każdej maszynie to tzw zygzak :) każda maszyna powinna posiadac ok 5 rodzajów stopek :do szycia guzików, dziurek, podwójnych szwów i jeszcze różnych rzeczy (nie pamiętam dokładnie jakich).
ja wolała bym kupic używanego "komunistycznego" Łucznika niz nowe badziewie .Takie jest moje zdanie , a uwierzcie mi od 15 lat siedze w krawiectwie i na niejednym sprzęcie pracowałam.Obecnie poluje na owelocka , ale to co proponują sklepy to koszmar :/ wiec chyba czas zajrzeć do anonsów :)
Awatar użytkownika
JTC
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Paź 22, 2010 4:29 pm
Miejscowość: Radom

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Postprzez zebrzyca » Nie Sty 16, 2011 4:11 pm

JTC, rok temu kupiłam kilkuletniego owerloka Berniny, model 700D, prosty i mocny. Na moje potrzebny w sam raz.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Candela » Pon Sty 17, 2011 12:33 pm

Okazuje się, że mam łucznika 464 z 72 roku i nie mam instrukcji. Tylko o konserwacji elektrycznego kompletu napędowego domowej maszyny do szycia TUR-2 ;) może znacie jakieś źródło skąd mogłabym się czegokolwiek dowiedzieć o obsłudze?
Awatar użytkownika
Candela
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Paź 27, 2010 11:12 am
Miejscowość: NI k.Wa-wy
Medale: 1
 (1)

Postprzez JTC » Pon Sty 17, 2011 8:28 pm

Candela poszukaj w google a jak nie znajdziesz to powiedz czego nie wiesz to ja Ci powiem .Łuczniki to moja specjalność :D
Awatar użytkownika
JTC

Postprzez friendzel » Pon Sty 17, 2011 8:36 pm

zamówiłam sobie Janomkę po przeczytaniu całego wątku :) Musze do czwartu czekać na przesyłkę... rety! nie moge się doczekać!!!!!!!
Awatar użytkownika
friendzel
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sty 14, 2010 7:59 am

Postprzez klaudynka » Pon Sty 17, 2011 10:48 pm

Friendzel zazdroszczę, ja na razie muszę katować mojego trupka...
Awatar użytkownika
klaudynka
Craftlady Profesor ;)
Craftlady Profesor ;)

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 7:40 pm
Miejscowość: Ostróda / Olsztyn

Postprzez tuome » Wto Sty 18, 2011 12:08 am

nie no, jutro puszczam totolotka :D
Awatar użytkownika
tuome

Dołączenie: Czw Sie 06, 2009 4:39 pm

Postprzez friendzel » Wto Sty 18, 2011 6:02 am

ja katowałam mojego wysłużonego łucznika którego dostałam po teściowej - choć nie wiem kto kogo katował - bo czasm ja się czułam ofiarą :(:( zbierałam sie do zakupu dłuuuuugo - no bo to dodatkowy wydatek... wiadomo - ale wczoraj klamka zapadła! i w czwartek bedę miała Janomkę DXL 603 :):):) dlaczego trzy dni to tak długoooooo!
Awatar użytkownika
friendzel
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Sty 14, 2010 7:59 am

Postprzez Candela » Wto Sty 18, 2011 9:42 am

JTC, nie omieszkam pytać. A to może już zacznę. Znasz fachowca od maszyn, żeby doprowadził moją maszynę do stanu używalności? Mieszkam nie tak daleko Radomia. A może Ty nim jesteś? :cool:
Awatar użytkownika
Candela

Dołączenie: Śro Paź 27, 2010 11:12 am
Miejscowość: NI k.Wa-wy
Medale: 1
 (1)

Postprzez JTC » Wto Sty 18, 2011 11:04 pm

Wiesz swego czasu pracował u mnie w szkole taki mechanik nazywał sie pan Bućma (chyba tak) W szkole odzieżowej za moich czasów była przy fontannach .On to każdego trupa doprawadzi do zdrowia.Tylko kwestoia jest czy jeszcze żyje bo 10 lat temu to miał z 50 pare lat .Wiesz ja swojego Łucznika naprawiałam własnie u niego ostatnio jakies 10 lat temu .:)A tak ogólnie to mój mąż zjadł zęby na tych maszynach bo jego mama tez ma w domu takie dwie :D
Awatar użytkownika
JTC

Postprzez Orlaith » Sob Mar 12, 2011 4:16 pm

Mam problemy z maszyną do szycia... ostatnimi czasy mój Singer8280 zagina czubki igieł, musiałam je częściej zmieniać. Potem jednak zaczęła wyciągać nić do góry w dziwny sposób, z dziurki w materiale wychodziła bezpośrednio górna nić, a na igle pętla. Czasem też zacinała się z wbitą igłą, musiałam wycinać nici, żeby ją odblokować. Wyjęłam bębenek, chwytacz i tą obręcz, która je trzyma, wyczyściłam z kłaczków i założyłam znów. Jednak zamiast poprawy znów zablokowało mi igłę, w zdenerwowaniu zakręciłam mocniej (tym napędem ręcznym) i niewinną igłę złamałam ;) Cała rzecz działa się przy obszywaniu dziurki na guzik (bez specjalnej stopki ani programu, gęsty zygzak po planie prostokąta), ale igły zaginały się już wcześniej.

Czy ktoś tu miał podobny problem? Co z tym zrobić, albo gdzie szukać osób, które serwisują maszyny?
Orlaith

Dołączenie: Śro Sie 05, 2009 12:19 am

Postprzez zebrzyca » Sob Mar 12, 2011 9:31 pm

Orlaith, możesz mieć poluzowaną igielnicę i igła za głęboko się wbija, przez co uderzając w obudowę chwytacza odkształca się. Tego raczej sama nie naprawisz, bo trzeba wiedzieć o ile podciągnąć igielnicę. Być może problem wynika z czegoś innego, ale lepiej żeby obejrzał ją specjalista. W każdym mieście jest jakiś zakład naprawy maszyn do szycia. Najszybicje pewnie będzie poszukać przez google. Ze swojej strony służę adresem starszego pana z Lublina, który na singerach i łucznikach "zęby zjadł".
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Orlaith » Sob Mar 12, 2011 9:58 pm

Af :< No to kiszka, bo mieszkam na głębokiej prowincji. Na razie dam ją do obejrzenia wujostwu (ciocia nieźle szyje i zna tajniki maszyn a wujek to spec od wszelakiej mechaniki, razem powinni coś zdziałać), a jak nie dadzą rady, zapytam krawcowych, gdzie serwisują swój sprzęt.
Orlaith

Dołączenie: Śro Sie 05, 2009 12:19 am

Postprzez martita » Pią Mar 25, 2011 8:03 pm

Nieśmiało zadam pytanie - może dla profesjonalistek proste - ale dla mnie, totalnego laika i początkującej "maszynistki" to jednak problem...
Po 3 miesiącach (tak, tak... maszynę dostałam na Gwiazdkę i jeszcze jej nie ruszałam) odważyłam się dotknąć mojej Arki Radom ... i jak to z początkami bywa są problemy - założyłam nitkę na szpulce, przeciągnęłam przez wszystkie możliwe zakątki maszyny i włożyłam w igłę; w bębenku znajduje się druga nitka... problem zaczyna się przy uruchomieniu, bo o ile igła normalnie wchodzi w materiał tak później następuje coś dziwnego. pokrętło ciężko się przekręca aż w końcu blokuje się totalnie. coś dziwnego dzieje się z nitką z igły bo owija się niemalże wokół bębenka i zacina tam... nie wiem kompletnie co z tym zrobić - pomoooocy Craftladies! :>
Awatar użytkownika
martita
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Pią Lip 13, 2007 11:15 am
Miejscowość: Szczecin

Postprzez Wilga » Sob Lip 09, 2011 3:58 pm

Mam maszynę Janome 525s i problem z nią:
Mam problem sądzę ze z naprężeniem nici. Problem pojawia się kiedy szyje ściegiem zygzakowym do tyłu. W instrukcji mam napisane żeby ten ścieg stosować przy naprężeniu nici 2-5. Szyłam na 4 i na dolnej stronie ścieg wyglądał zupełnie nie prawidłowo. Dopiero przy 9 (maksimum) wyglądał normalnie.
1.To szycie do przodu, naprężenie 4
2.To szycie do tyłu naprężenie 4
3.To szycie do tyłu naprężenie 9
a.To duł
b.To góra
https://lh4.googleusercontent.com/-p9wq ... C_2467.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-DzBL ... C_2468.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-v0zf ... C_2469.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-Zxtf ... C_2466.JPG
igła standardowa 80, próbowałam też igły do dżinsu - materiał leżakowy i nie było różnicy.
Zdarzało się też że maszyna gubiła ścieg a dzień wcześnie grubego materiału w ogóle nie szyła - igła zanurzała się w materiał ale ściegu nie było. Założenie igły prawidłowe - sprawdziłam 5 razy.

Czy maszyna jest zepsuta? Czu trzeba ją odesłać do serwisu? A może mogę sama coś poprawić?

i jeszcze światełko mi zgasło. Nie wiem co z tym zrobić....
Awatar użytkownika
Wilga

Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 2:17 pm
Miejscowość: Warszawa

PoprzedniaNastępna

Powróć do Szycie sztuką jest

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości