Wszystko o maszynach do szycia

Igłą igiełka z napędem elektrycznym

Moderatorzy: sasilla, elenuke, zebrzyca

Postprzez kalina » Wto Lis 10, 2009 9:59 pm

ha! że też nie obczaiłam tematu wcześniej.
ja do niedawna szyłam na starym łuczniku jeszcze z lat 80 (mojej mamay) i na singerze (nożnym) mojej cioci- dało się ale przestało mnie rajcować i kupiłam Berninę Bernettę 92c - jest po prostu ***( na forum nie używamy wulgaryzmów). (kosztowała majątek - ponad 4 pensje) ale jest taka że dziwię się że sama nie gotuje:D
co do singerów to tak jak i łucznik - nie jest to już ta sama firma co dawniej - została tylko nazwa.
polecam berninę oraz brothera na którym też miałamokazję popróbować. co do janome - chwalą ją sobie - jest ok ale z tego co wiem w Polsce nie ma serwisu i wszystko działa za pośrednictwem sklepu (wysyłka za granicę) jest tańsza niż bernina ale ja wolałam nie ryzykować. jak ktoś mieszka w Krakowie to odsyłąm na zwierzyniecką. teraz co miesiąc bogacę się o jeden bajer do mojego cacuszka stopka czy inna rzecz:d

co do haftowania - normalne maszyny "nie haftują" SAME - od tego są hafciarki (moja kolejna miłość za parę tysiaków :()
tym co mają HAFT WSPOMAGANY (jak ja to nazywam) trzeba opuścić ząbki transportu na dół potem nałożyć odpowiednią stopkę(taką z dziurką - nie zawsze jest w komplecie) do tego nałożyć materiał na tamborek i ustawić program np do monogramów a potem już tylko opanować manewry ręczne tamborkiem.

jedyne czego zazdroszczę posiadaczom janome to to że do berniny nie ma stopek wszywających koraliki i taśmy szerokie - ale stopki z janome na szczęście pasują do berniny - tylko trzeba uważać z kombinowaniem jaki program pasuje.

no to miłego kupowania życzę!
Awatar użytkownika
kalina
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Wto Mar 25, 2008 7:00 pm
Miejscowość: Kraków

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Re: Wszystko o maszynach do szycia

Postprzez Hafija » Wto Lis 10, 2009 10:41 pm

Ok, no to googlałam i znalazłam całkiem przystępnie Janome JR1012.
Czy ten model jest ok :ok: dla początkującej i czy ma to co mieć powinien względem funkcji?

ps: a jak z częściami do tej maszyny? Co ze stopkami itp.? Czy są dostępne w miarę szeroko?

psps: no przepraszam że grymaszę ale jak już będę (dzięki wam :P ) naciągać męża na dołożenie nieco grosza więcej niż planował to bym chciała mieć chociaż dużo atutów coby go przegadać :P
Awatar użytkownika
Hafija
Kandydatka na Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Lut 25, 2009 7:45 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez zebrzyca » Wto Lis 10, 2009 10:55 pm

Kalina serwis do janome jest i to bardzo dobry, na dodatek odbywa się w systemie door to door to znaczy, że w momencie kiedy coś nawala, dzwoni się do przedstawiciela a ten zamawia kuriera który przyjeżdża po maszynę. Tą samą drogą maszyna wraca. W ramach gwarancji cała "zabawa" jest darmowa, później trzeba płacić, ale tak jest wszędzie. Wszelkie części i stopki są sprowadzane przez tego samego przedstawiciela, więc wszystko jest dostępne. Nie umniejszam tu Berniny, mam owerloka tej firmy, jest świetny, ale Janomkom nic nie brakuje. Hafija nie zamierza przeznaczyć dużej kwoty na maszynę, a Berniny te proste zaczynają się od 800zł. Brothera nie polecam, bo owszem ma niższą cenę i więcej ściegów w porównaniu z podobną do niego Janomką, ale jest o połowę od niej lżejszy co oznacza, że przy szyciu grubszych materiałów będzie nam skakał po stole.
Hafija, ze stopkami do Janomki nie ma problemu, oryginalne kosztują więcej, ale maszyny tej firmy mają możliwość montowania stopek tzw. System Matic, o wiele tańszych - po zastosowaniu odpowiedniego uchwytu stopki te pasują również do starych łuczników. Jedyne o czym trzeba pamiętać przy wyborze konkretnej stopki to czy mamy maszynę z chwytaczem wahadłowym czy rotacyjnym. Jak wklikasz w google nazwę Janome wyskoczy polski przedstawiciel. Można do nich napisać, bardzo miło i rzetelnie odpowiadają na pytania. Pomagają dostosować maszynę do potrzeb.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 7:40 pm
Miejscowość: Lublin
Medale: 4
 (2)  (2)

Postprzez Hafija » Wto Lis 10, 2009 11:00 pm

Od jutra zaczynam zmasowany atak małżeński na drugą połówkę :evil:
Awatar użytkownika
Hafija

Postprzez zebrzyca » Wto Lis 10, 2009 11:01 pm

:D :D Powodzenia życzę.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Maszyna do szycia

Postprzez szpulka » Nie Lis 22, 2009 2:57 pm

Witam!
Jestem tu nowa i od razu prosze o pomoc.
Jestem na etapie kupna maszyny do szycia. Jeśli macie maszyne i szyjecie, pomóżcie mi w wyborze. Chciałabym żeby maszyna sprawdziła sie zarówno w szyciu początkowym (bo dopiero sie ucze), jak i wtedy gdy już się naucze. Potrzebuje czegoś pożądnego z różnorodnymi funkcjami. Nie chce za 2 lata kupować kolejnej maszyny bo pierwsza nie będzie spełniać moich oczekiwań.
moje fundusze to 1500-2000zł
Prosze piszcie. :)
szpulka

Dołączenie: Nie Lis 22, 2009 1:19 pm

Postprzez zebrzyca » Nie Lis 22, 2009 3:18 pm

W powyższym temacie znajdziesz wiele przydatnych informacji.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

Postprzez terceps » Nie Lis 22, 2009 4:31 pm

ja polecam elne 3210 :)
terceps
Prawdziwa Craftlady ;)
Prawdziwa Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Gru 03, 2008 7:43 pm
Miejscowość: Suchy Las/k Poznania

Postprzez kulkowo » Pon Lis 23, 2009 5:15 pm

Hafija napisał(a):Ok, no to googlałam i znalazłam całkiem przystępnie Janome JR1012.
Czy ten model jest ok :ok: dla początkującej i czy ma to co mieć powinien względem funkcji?

ps: a jak z częściami do tej maszyny? Co ze stopkami itp.? Czy są dostępne w miarę szeroko?

psps: no przepraszam że grymaszę ale jak już będę (dzięki wam :P ) naciągać męża na dołożenie nieco grosza więcej niż planował to bym chciała mieć chociaż dużo atutów coby go przegadać :P

Hafija, kupiłaś maszynę? Też się przymierzam, szukam informacji czy Janome JR1012 warto kupić, czy nie?
Jestem bardzo początkującą szwaczką :>
kulkowo
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lis 02, 2009 9:10 pm
Miejscowość: śląsk

Postprzez Hafija » Pią Lis 27, 2009 6:47 am

Na dniach zamawiam Janome :) a właściwie to Małżon mi zamów "na święta" ale zacznę używać od razu jak przyjdzie to powiem jak się sprawuje :BE:
Awatar użytkownika
Hafija

Postprzez kulkowo » Pią Lis 27, 2009 1:59 pm

ja dziś zamówiłam Janome MYSTYLE 100 :>
bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będzie w przyszłym tygodniu :)
nooo i mam nadzieję, że to dobra maszyna....
kulkowo
Goszcząca lady ;)
Goszcząca lady ;)

Dołączenie: Pon Lis 02, 2009 9:10 pm
Miejscowość: śląsk

Postprzez Hafija » Pią Gru 04, 2009 8:11 pm

Okazało się, że zamówionej przeze mnie Janomki nie ma w magazynie :) Pani w sklepie zaproponowała zamiankę na MyStyle 100 więc jedzie już ona do mnie - ma być moja w poniedziałek!! :ok:
Awatar użytkownika
Hafija

Postprzez justa35 » Śro Gru 09, 2009 8:35 am

Hafija i jak maszyna? Jak się szyje?
Też szukam maszyny - i chyba będzie to jamone - ale jaki model?
I dlatego czytałam wątek i zbieram informacje. Maużonowi zadałam wstępnie problem (coby się przespał z nim) :mrgeen:
justa35
Początkująca Craftlady ;)
Początkująca Craftlady ;)

Dołączenie: Śro Maj 07, 2008 4:41 pm

Postprzez jantar » Śro Gru 09, 2009 11:21 am

Justa35, zamiast zadawać mężowi problem do przespania - sama się z nim prześpij :D :D Szybciej dostaniesz swoją wytęsknioną maszynę ;)

Co sądzidzicie o janome 525s ?
jantar
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Czw Kwi 10, 2008 8:45 pm

Postprzez zebrzyca » Śro Gru 09, 2009 12:41 pm

Jantar, mam ją, dla mnie rewelacja. Da się szyć i cięższe i lżejsze rzeczy. Warto kupić.
Pozdrawiam. Teresa
Image
Awatar użytkownika
zebrzyca
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

(2)  (2)

PoprzedniaNastępna

Powróć do Szycie sztuką jest

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości