|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
tagi
|
Temat postu: lakier spękający Wysłany: Czw Lip 10, 2008 1:00 pm |
|
Dołączenie: Nie Cze 29, 2008 9:55 pm Posty: 11 Miejscowość: Siekierkowylas
|
Witam serdecznie! Jestem bardzo zielona w temacie decoupagu, a tak bardzo bym chciała robić i robić, najlepiej to co mam w głowie, a to ni jak ma się do tego co wychodzi  Idzie mi głównie o spękania. Kupiłam lakier do spękań jednoskładnikowy Craqulle Medium firmy Hobby Line. Spękania wychodzą ładne, ale... nazwałabym je "drewnianymi", są poziome. Wykorzystałam już wszystkie dekoracje w domu, do jakich ten lakier pasował. Potrzebuje teraz spękań "porcelanowych", ale nie mam wiedzy na temat tych lakierów i zupełnie gubie się na stronach z tymi artykułami. Czy ktoś może mi pomóc, polecić konkretny lakier i firmę? Dziękuję ślicznie.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 1:28 pm |
|
Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 7:50 pm Posty: 3755 Miejscowość: Warszawa Medale: 1
|
|
Preparaty dwuskładnikowe
Stamperia - Medium - nie trzeba juz potem lakierować, pęknięcia są grube i duże
Kanwas i Delta - ładne pęknięcia pod warunkiem grubych warstw preparatu - lakierowanie cienko akrylem wodnym nie niszczy pracy
Heritage - możliwość zakupu preparatu do różnej wielkości "komórek' peknieć - lakier poliuretan na bazie rozpuszczalnika
Stamperia Sotile- piękne pęknięcia - lakier poliuretan rozpuszczalnikowy
A jak pomalujesz jednoskładnikowca gąbka - to pęknięcia nie będą takie równoległe, i będą nieco imitowały porcelanowe.
Ostatnio edytowany przez Gagu, Czw Lip 10, 2008 2:00 pm, edytowano w sumie 1 raz
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 1:32 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 9:40 pm Posty: 2939 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
Takie spękania zrobisz tylko crakiem dwuskładnikowym. Żeby uniknąć problemów z późniejszym lakierowaniem możesz spróbować crackle medium stamperii, którego nie trzeba później lakierować, bo daje piękną błyszczącą warstwę. Oczywiście w tym wypadku trzeba pracę polakierować wcześniej a na koniec dać crak.
He he, Gagu była pierwsza 
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
tagi
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 2:42 pm |
|
Dołączenie: Nie Cze 29, 2008 9:55 pm Posty: 11 Miejscowość: Siekierkowylas
|
Dzięki wielkie  Czy do tych spękań będę potrzebowała porporiny i czy tu też musze posiadać jakąś szczególną wiedze co z czym. Siadam i zamawiam. Och to czekanie...
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 2:55 pm |
|
|
|
Możesz użyć porporiny, pasty, sproszkowanego węgla medycznego czy też cieni do powiek, z tym że jeżeli nie zamierzasz później lakierować lepsza byłaby pasta, która nie wytrze się tak szybko jak cienie czy porporina.
|
|
| Góra |
|
 |
|
apanachi
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 3:09 pm |
|
 |
| Goszcząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 12:46 pm Posty: 16 Miejscowość: Goleniów/Warszawa
|
|
ja polecam crak Sotile firmy Stamperia faktycznie pekniecia wygladaja jak na porcelanie a jeszcze jak sie je wypelni np jasnymi rozowymi cieniami wyglada bardzo naturalnie;) na koniec warto zabezpieczyc wszystko lakierem w spray'u.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 3:23 pm |
|
Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 7:50 pm Posty: 3755 Miejscowość: Warszawa Medale: 1
|
tagi, praca przed wcieraniem porporiny musi bardzo dobrze wyschnąć 
|
 |
|
sasilla
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 3:33 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 26, 2008 2:33 pm Posty: 1250 Miejscowość: Otwock Medale: 1
|
A uzywal ktos moze preparatow firmuy DALA? Ja zakupilam Large Crack, a spekania wychodza malenkie, bardzo gesto. Przy okazji krak strasznie zle sie przechowuje - mam w duzym sloiczku, plastikowym, wieczko przysycha i odkrecenie tego to masakra, jak probuje podwazac to plastik sie odksztalca. No i jakies strasznie to rzadkie jest
Moze ktos mialby dla mnie jakas rade co do pracy z konkretnie tym preparatem 
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: Wysłany: Czw Lip 10, 2008 4:48 pm |
|
|
|
Musisz dać grubą warstwę step 2. Można dać jedną warstwę, jak delikatnie podeschnie w tym samym kierunku nałożyć drugą. Co do przechowywania mam w plastikowych butelkach, wszystko jest ok, może przelej do zwykłego słoiczka, nie powinno być problemów z odkręcaniem pokrywki.
|
|
| Góra |
|
 |
|
lupus
|
Temat postu: lakier spękający Wysłany: Pon Sty 05, 2009 12:33 am |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Sob Sty 03, 2009 2:39 pm Posty: 99
|
Witam serdecznie  Wyczytałem na forum że można robić spękania wikolem...mógł by mi ktoś przybliżyć jak to wykonać? Interesuje mnie ogólnie technika postarzania.
_________________ Wilk wolny wyje - na smyczy pies skowycze.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: lakier spękający Wysłany: Pon Sty 05, 2009 1:16 am |
|
|
|
malujesz farbą nr1 - wysycha malujesz wikolem - wysycha malujesz farbą nr2 - pęka farby najlepiej akryle hobbystyczne
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: lakier spękający Wysłany: Pon Sty 05, 2009 1:17 am |
|
|
|
Poczytaj szkółkę dekupażu, tam było o wikolu kilka razy.
|
|
| Góra |
|
 |
|
lupus
|
Temat postu: lakier spękający Wysłany: Pon Sty 05, 2009 9:33 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Sob Sty 03, 2009 2:39 pm Posty: 99
|
Dzięki wielkie Gagu Czegoś takiego właśnie oczekiwałem 
_________________ Wilk wolny wyje - na smyczy pies skowycze.
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|