|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
lupus
|
Temat postu: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Czw Lut 05, 2009 2:31 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Sob Sty 03, 2009 11:39 am Posty: 99
|
Ja jak narazie też nie używam specjalnego kleju do decou tylko kleju do tapet i nie narzekam 
_________________ Wilk wolny wyje - na smyczy pies skowycze.
|
|
| Góra |
|
 |
|
mertek
|
Temat postu: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Czw Lut 05, 2009 6:17 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Pią Sty 30, 2009 12:31 pm Posty: 36
|
Dzięki, Gagu. Tak zrobię. Moje pudełeczko patrzy już na mnie z niecierpliwością Klej do tapet też gdzieś powinnam mieć, chyba też zrobię kilka próbek. Lupus, dziękuję za radę (i pocieszenie, bo już czułam się jakimś dziwolągiem) 
_________________ Dorotka - moje najpiękniejsze dzieło :-)
|
|
| Góra |
|
 |
|
qkasiap
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 12:04 pm |
|
Dołączenie: Nie Lis 02, 2008 9:39 pm Posty: 14 Miejscowość: szczecin
|
świetne porady bardzo mi się przydały bo myślałam już że nie mam predyspozycji do deco w zasadzie myślałam już nawet o kursie (ale bardzo droga sprawa) więc edukuje się internetowo mam jeszcze jedną wątpliwość chodzi o lakier dala high gloss i w ogóle nie jest połyskliwy wręcz przeciwnie jakoś mi pękał wiec go ciut zeszlifowałam i położyłam kolejne warstwy ale były totalnie matowe jak paznokieć kiedy płytkę się spiłuje wiec użyłam Kokpit - PLAK CAR SPRAY sprayu do nabłyszczania i czyszczenia plastikowych elementów w aucie i efekt był bardzo fajny (zasugerowałam się nacieraniem barwionych jajek wielkanocnych tłuszczem żeby uwydatnić kolory) ale jestem poirytowana bo wydam 23zł na lakier którego efekty sa takie kiepskie i nei wiem czy to ja cos robie nei tak czy to wina lakieru ??? 
_________________ Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.
http://handmade-by-kate.blogspot.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 1:01 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 6:40 pm Posty: 2932 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
|
Może za szybko położyłaś kolejną warstwę, on schnie co najmniej 24 godziny, a przy takiej wilgoci jak jest teraz to i ze dwa dni by się przydały żeby można było nakładać kolejną warstwę. W każdym razie ja tak nakładałam i tacki wyszły błyszczące. Ale fakt że samo nakładanie do przyjemnych nie należy - gęsty jak kisiel.
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
qkasiap
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 2:43 pm |
|
|
|
Właśnie już wcześniej miałam problemy z tym lakierem wiec przy ostatniej pracy specjalnie czekałam 2 dni ale to chyba nie o porządne wyschnięcie chodzi. Mój lakier nie jest gesty jak kisiel jest rzadki w zasadzie mleczny Deco varnish high gloss to pełna nazwa (akrylowy) kiedy szlifowałam to zmatowienie bardzo się kruszył.
_________________ Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.
|
|
| Góra |
|
 |
|
zebrzyca
|
Temat postu: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 3:43 pm |
|
Dołączenie: Śro Mar 07, 2007 6:40 pm Posty: 2932 Miejscowość: Lublin Medale: 4
|
|
Powiedz mi czy on Ci popękał w miejscach gdzie naklejałaś motyw? Jeżeli tak, to jest jeszcze taka możliwość że wchodzi w reakcję z klejem. Miałam kiedyś taką sytuację że po położeniu warstwy lakieru po chyba dwóch dniach popękało i zmatowiło się w miejscu gdzie smarowałam klejem. No i wyglądało to tak jak opisujesz.
_________________ Pozdrawiam. Teresa
|
|
| Góra |
|
 |
|
qkasiap
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 5:14 pm |
|
|
Miejsca gdzie był klej nie różniły się od pozostałych, zastanawiam się czy może nie za grubą warstwę położyłam jednorazowo, choć starałam się żeby za grubą nie była, martwi mnie to, że ten lakier nie był jeszcze na żadnej powierzchni błyszczący kupiłam tej samej marki matowy i różnią się w zasadzie konsystencja bo efekt generalnie jest taki sam 
|
|
| Góra |
|
 |
|
malam
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 9:23 pm |
|
Dołączenie: Pon Sty 19, 2009 5:57 pm Posty: 375
|
Ja trochę z innej beczki, ale może coś mi podpowiecie? Obiecałam ozdobić doniczkę koledze, ale nigdy takiego przedmiotu nie 'obrabiałam'... Doradźcie mi proszę na co powinnam zwrócić uwagę przy wyborze? Jakie doniczki najlepiej się "dekupażuje"? Będę wdzięczna za każdą wskazóweczkę 
_________________ malam
http://www.alinaslusarczyk.com http://www.slusarczyk.wordpress.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
Spinka
|
Temat postu: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 9:59 pm |
|
Dołączenie: Pią Gru 28, 2007 10:48 pm Posty: 789 Miejscowość: Mysłowice/Pilica
|
|
| Góra |
|
 |
|
malam
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 10:10 pm |
|
|
|
| Góra |
|
 |
|
Spinka
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Śro Lut 11, 2009 10:53 pm |
|
|
|
| Góra |
|
 |
|
qkasiap
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Czw Lut 12, 2009 9:32 am |
|
|
Przyznam się, że od kusu Spinkowej doniczki zaczynałam swoją przygodę z deco ;D co prawda ozdabiałam ramkę  ale robiłam wszystko tak jak przy doniczce i z efektów byłam bardzo dumna (choć był to mój całkowity debiut) ;D więc można powiedzieć, że to dzięki Spince decupażuje  jednym zdaniem: Kurs bardzo udany. 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Czw Lut 12, 2009 10:52 am |
|
Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 4:50 pm Posty: 3739 Miejscowość: Warszawa Medale: 1
|
moja uwaga jest taka - jeśli zdobisz surowa doniczkę - pamiętaj ona jest baaaaardzo chłonna - tak więc dobrze pokryć ja 1-2 warstwami lakieru lub podkładu przed rozpoczęciem zdobień 
|
 |
|
malam
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Czw Lut 12, 2009 8:11 pm |
|
|
Gagu napisał(a): moja uwaga jest taka - jeśli zdobisz surowa doniczkę - pamiętaj ona jest baaaaardzo chłonna - tak więc dobrze pokryć ja 1-2 warstwami lakieru lub podkładu przed rozpoczęciem zdobień  Gagu, to bardzo cenna uwaga! Wielkie dzięki. Póki co, zbieram informacje. No i oczywiście pochwalę się jak już wykonam 
_________________ malam
http://www.alinaslusarczyk.com http://www.slusarczyk.wordpress.com
|
|
| Góra |
|
 |
|
Spinka
|
Temat postu: Re: Szkółka - błędy i doświadczenia Wysłany: Czw Lut 12, 2009 9:57 pm |
|
|
qkasiap, bardzo się cieszę, że moje karkołomne zdjęciowanie doniczki nie poszło na marne i cieszę się, że jesteś zadowolona ze swoich efektów. Co do doniczki, to pewnie zależy od faktury, rodzaju gliny. Moja była taka "klinkierowa" (nie dosłownie, ale to jedyne określenie, które mi pasuje) i nie wymagała wcześniejszej impregnacji. Jeśli któraś z Was szuka takich doniczek, jak użyta w kursie, to info o jej pochodzeniu mogę podać na PW. Jedyny materiał, z którym bez wątpienia nie chcę mieć więcej do czynienia (ale rym  ) jest MDF. Przy warstwowym malowaniu, przecieraniu, postarzaniu, farba się ścierała (jakikolwiek efekt byłam w stanie uzyskać przy zabezpieczaniem poszczególnych warstw werniksem, co wydłużało pracę i zabierało połowę frajdy  ).
_________________ Od tej ksywy nie ma ucieczki, więc piszę, jako Kejt The Chocolate  Zdjęciuję na flickr Pozdrawiam- craft'owy free-styler
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|