|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Hafija
|
Temat postu: Re: szkółka decoupage ;) Wysłany: Pon Lip 06, 2009 4:52 pm |
|
 |
| Początkująca Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Śro Lut 25, 2009 6:45 pm Posty: 124 Miejscowość: Warszawa
|
Mam zapytanie z cyklu "Kraki dla leniwych": Nałożyłam sobie kraka - popękał jak trzeba, tylko trochę "duże" te spękania. Chciałam osiągnąć taką "siateczkę". I teraz: czy mogę położyć na to spękanie jeszcze raz kraka bez zdzierania go czy lepiej papierkiem ściernym go złuszczyć? I może macie jakiś pomysł coby spękał jak pajęczynka? Może jakiegoś innego kraka mam użyć? Użyłam sotila stamperii 
_________________ http://hafija-arty.blogspot.com/
|
|
| Góra |
|
 |
|
my corner
|
Temat postu: Re: szkółka decoupage ;) Wysłany: Wto Lip 07, 2009 12:39 am |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Pią Sty 16, 2009 1:35 am Posty: 260 Miejscowość: Wa-wa
|
sasilla napisał(a): Czy ktos ma doswiadczenie z klejeniem papieru do pakowania? Tak po calosci. Mam taki z rewelacyjnym wzorem, ale nie moge sobie poradzic z dobrym naklejeniem.  Probowalam zelazkiem, ale nie dokleilo sie wszedzie, a po ponownym pociagnieciu klejem pomarszczyl sie jak wsciekly.  Ja dość czesto kleję papierem po całości ale zazwyczaj jest to trochę grubszy bo scrabowy, ale pakowym robię tak samo. Nie wiem czy wikol sie do tego nadaje dla mnie jest za bardzo gumowaty. Ja używam Heritagea. Generalnie kieruję się taką zasadą aby za bardzo go nie męczyć. Smaruję dokładnie klejem i powierzchnie do której przyklejam i sam papier. Dociskam i wałeczkiem staram pozbyć się(w miare szybko zanim papier całkiem nasiąknie porcja nałożonego kleju ) w miare możliwosci jak najwięcej pęcherzyków powietrza trochę jak przy tapetowaniu. Nie uda się nigdy wszystkich bo papier od kleju w jednych miejscach puchnie bardziej w innych mniej. Jednak po wyschnięciu powierzchnia się wyrównuje. Nie należy na siłę doklejać drobnych bombli bo zrobią się zmarszczki a pozostawione same sobie się wchłoną. Nie przerarzaj się też tym , że podczes lakierowania znów się coś wypuczy, bo jak lakier zaschnie znów powinno się wyrównać tak jak wczesniej.
_________________ http://www.flickr.com/photos/mycorner81/sets/
|
|
| Góra |
|
 |
|
my corner
|
Temat postu: Re: szkółka decoupage ;) Wysłany: Wto Lip 07, 2009 12:51 am |
|
 |
 |
 |
Dołączenie: Pią Sty 16, 2009 1:35 am Posty: 260 Miejscowość: Wa-wa
|
Hafija napisał(a): Mam zapytanie z cyklu "Kraki dla leniwych": Nałożyłam sobie kraka - popękał jak trzeba, tylko trochę "duże" te spękania. Chciałam osiągnąć taką "siateczkę". I teraz: czy mogę położyć na to spękanie jeszcze raz kraka bez zdzierania go czy lepiej papierkiem ściernym go złuszczyć? I może macie jakiś pomysł coby spękał jak pajęczynka? Może jakiegoś innego kraka mam użyć? Użyłam sotila stamperii  Widzę, że sotil dwuskładnikowy stamperii nigdy wszystkim nie dogodzi. Jedni chcą duże i wychodzą im za małe. Inni chcą małe a wychodzą im duże. Jak położysz jeszcze raz kraka to przykryjesz spękania, które już powstały. Więc radzę zakończyć proces -wypełnić spękania i pokryć poliuretańcem. Ewentualnie wtedy jeszcze raz cały proces od początku. Przeciez obie warstwy są przeźroczyste więc to co już masz będzie widać, a nowe spęki stworzą wrażenie gęstości, a i może powstać fajny efekt bardziej przestrzenny przy dwuch warstwach.
_________________ http://www.flickr.com/photos/mycorner81/sets/
|
|
| Góra |
|
 |
|
Hafija
|
Temat postu: Re: szkółka decoupage ;) Wysłany: Czw Lip 09, 2009 5:12 am |
|
 |
 |
 |
|
Kraka zdarłam bo oprócz wielkich spękań ktoś zostawił na samym środku odcisk palca, który wyszedł dopiero przy wypełnianiu Dziś nakładam drugi raz Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na małą siatkę spękań Sotila?
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: szkółka decoupage ;) Wysłany: Sob Lip 11, 2009 4:11 pm |
|
Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 4:50 pm Posty: 3675 Miejscowość: Warszawa Medale: 1
|
|
bo zostały na starym serwerze, dlatego właśnie teraz zdjęcia wklejamy przez linkowanie.
| Góra |
|
 |
|
Wilga
|
Temat postu: szkółka decoupage ;) Wysłany: Czw Lis 12, 2009 10:01 am |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 1:17 pm Posty: 39 Miejscowość: Warszawa
|
Czy wałki to wyciskania powietrza spod serwetki to takie:  ? Czy ktoś mógłby mi na PW podać gdzie kupić klej Medium 3 in 1! firmy Delta? (na allegro nie znalazłam) Naklejałam dużą powierzchnie (serwetkę ryżową) na chustecznik i wyszły mi nierówności. Mam nadzieje użycie wałka pomoże na to. I tego kleju. Albo przyprasowanie (jak mi klej za bardzo podeschnie?). Ja mam wrażenie że część kleju wyschła zanim przykleiłam i dlatego są nierówności...Czy mogło tak być? Bo starałam się być naprawdę dokładna...(nakładałam gąbeczką). Czy jest jeszcze jakaś inna metoda żeby nie było nierówności? Wygląda to tak:   
|
|
| Góra |
|
 |
|
fellaa
|
Temat postu: POCZĄTKI - PROSZĘ O POMOC Wysłany: Czw Lis 12, 2009 11:28 am |
|
Dołączenie: Czw Lis 12, 2009 7:56 am Posty: 1 Miejscowość: Kielce
|
|
Witam!
Strasznie podobają mi się kolczyki wykonane stylem decopauge - ale nie wiem jakis akcesorii użyć. Gdyby ktoś mógłby mi doradzić co jest potrzebne do wykonania kolczyków i gdzie w internecie mogłabym zamówić dobre materiały - byłabym bardzo wdzięczna!:)
1. Drewienka już zamówiłam:
2.Teraz pojawia sie wlaśnie mój problem, bo nie wiem co ze wszystkimi lakierami itp. Poprostu jest ich za dużo w internecie i nie wiem jakie wybrać żeby były dobre.
P.S. Przepraszam bardzo. Pewnie wiele osób już wysyłało tego typu wiadomości.
BARDZO PROSZĘ O POMOC!
|
|
| Góra |
|
 |
|
margola
|
Temat postu: POCZĄTKI - PROSZĘ O POMOC Wysłany: Czw Lis 12, 2009 1:09 pm |
|
Dołączenie: Pią Sie 08, 2008 3:43 pm Posty: 540 Miejscowość: Łódź
|
Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz się w to bawi dalej  ja zaczynałam od zwykłego, bezbarwnego lakieru do drewna wyciągniętego w słoiczku od kolegi  trochę grubsze warstwy wychodzą ale na początek generalnie się nadawał  ps nie jestem pewna czy link do miejsca gdzie kupiłaś drewienka jest zgodny z regulaminem bo nie podajemy linków do stron komercyjnych
_________________ "Nie potrzeba wcale świata zmieniać, kiedy z życia można tyle brać..."
|
|
| Góra |
|
 |
|
Hafija
|
Temat postu: Re: POCZĄTKI - PROSZĘ O POMOC Wysłany: Czw Lis 12, 2009 1:39 pm |
|
 |
 |
 |
|
Ja mogę polecić lakier akrylowy Flugger i białą farbę akrylową też flugger - dobry zestaw na początek - lakier jest przyjemny, gęsty, nie rozlewa się za bardzo.Farba śnieżnobiała - ale jak będziesz kupowała w sklepie Fluggera to ci mogą ją lekko zabarwic na jakiś beżowy czy ecru... Koniecznie pamiętaj o papierze ściernym, żeby przecierać co którąś warstwę lakieru (ja np. przecieram co piątą i stosuję tylko papier o grubej fakturze, ale jak kto lubi bo niektóre dziewczyny polerują miękkim papierem, ) no i pędzle Ci będą potrzebne - ja do lakieru lubię płaskie z miękkim włosiem. No to tyle ode mnie 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: szkółka decoupage ;) Wysłany: Czw Lis 12, 2009 5:24 pm |
|
Dołączenie: Sob Paź 14, 2006 4:50 pm Posty: 3675 Miejscowość: Warszawa Medale: 1
|
poczytaj o sposobach klejenia serwetek. A co do nierówności - po 20 warstwach lakieru znikną - więc sie nie martw. decoupage wymaga starannego wykończenia - to nie takie po prostu przyklejenie serwetki i koniec  . Wałek oczywiście pomaga przykleić papier i serwetki, ale nie myśl, ze unikniesz zmarszczek w 100%.
| Góra |
|
 |
|
Wilga
|
Temat postu: szkółka decoupage ;) Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:17 pm |
|
 |
| Kandydatka na Craftlady ;) |
 |
 |
Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 1:17 pm Posty: 39 Miejscowość: Warszawa
|
|
Dzięki poczytałam i wyszło mi że większość moich kłopotów wynika właśnie z klejenia. Nie myślałam że to aż tak istotne i nie szukałam o tym informacji. Najgorsze jak się nie wie czego się nie wie. Myślę że jeszcze wiele czasu upłynie nim będę mogła się czymś "pochwalić" zamiast pytania o radę ale liczę że w końcu się uda...
|
|
| Góra |
|
 |
|
Gagu
|
Temat postu: szkółka decoupage ;) Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:46 pm |
|
|
|
| Góra |
|
 |
|
iwonq
|
Temat postu: szkółka decoupage ;) Wysłany: Sob Lis 14, 2009 9:06 pm |
|
 |
| Nie pisząca lady ;) |
 |
Dołączenie: Sob Lis 14, 2009 8:47 pm Posty: 4
|
Witam, Jestem tu po raz pierwszy... pisze trochę nieśmiale... Chciałabym wykonać kilka bombek (plastikowych) na choinkę tą techniką... ale mam pytania posiadam primer: KEP01M Podkład primer biały 80ml czy powinnam nałożyć potem farbę podkładową? mam farbę: Akrylowa farba podkładowa TO DO 250ml, posiadam też Dulux Pastelowa Orchidea? może ona być zamiast akrylowej farby podkładowej? zakupiłam też klej... DC01M Colla speciale per Decoupage 80ml dobry? aaaaa i na koniec chciałabym polakierować bombki tak żeby się świeciły... jaki mam wybrać lakier? chce żeby był błyszczący... mam do wyboru... KE04 Lakier wykończeniowy błyszczący 80ml - Stamperia, lub Lakier ochronny w sprayu 400ml (Deco color). Chciałabym, żeby bombki szybko wyschły - zależy mi na czasie. Mam pytanie czym mam nakładać lakier ochronny??? przepraszam za ogrom pytań  tylko proszę się na mnie nie denerwować 
|
|
| Góra |
|
 |
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
|