z gliny samoutwardzalnej

Lepienie z masy solnej, modeliny, Fimo, papier mache

Moderatorzy: sasilla, rozella, elenuke, zebrzyca

z gliny samoutwardzalnej

Postprzez rozella » Czw Sty 01, 2009 4:27 pm

Mcrf - wiesz ja rozmawiałam z facetem ktory tą glinę miesza i sprzedaje. Pewnie przy mieszaniu, jeden ze składników gliny ulega zmniejszeniu i stąd glina jest twardsza po wyschnięciu. Czyli nie sypie się tak jak normalna. Tam nie ma żadnego specjalnego dodatku. Jeżeli, to jedynie barwnik bo ta glina jest w bardzo ładnych kolorach. Mam tą glinę w domu, jest w dotyku jak normalna bardzo mocno oczyszczona glina. Powiem więcej, ulepiłam figurkę była zbyt cienka i niestety popękała. Tak więc cudów nie ma jak widać.
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Reklama
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

z gliny samoutwardzalnej

Postprzez mfcr » Czw Sty 01, 2009 4:48 pm

rozella no to ubawiłam się w takim razie setnie z "samoutwardzalnosci" mam kilka rzeczy ulepionych ze zwykłej gliny takiej jak do robienia cegieł tyle że czyściutkiej. jakoś chyba nie mam zamiaru ich wypalić i nic im się nie stało od jakiś 7 lat.
glina której teraz używam jest po wysuszeniu strasznie krucha więc pewnie by się rozpadła przy jakimś przestawianiu.
ciekawe czym ją barwią.

zastanawiam się czy do gliny dało by się dołożyć coś co po wyschnięciu by ją jednak porządnie utrwaliło.
Awatar użytkownika
mfcr
Uzależniona Craftlady ;)
Uzależniona Craftlady ;)

Dołączenie: Wto Wrz 16, 2008 9:31 pm
Miejscowość: 3miasto
Medale: 3
 (1)  (1)  (1)

z gliny samoutwardzalnej

Postprzez rozella » Czw Sty 01, 2009 5:16 pm

Wedle mojej amatorskiej wiedzy, to najbardziej trwałe sa wyroby z gliny która zawiera sporą domieszkę piasku. Z tym, ze jak wiesz powierzchnia wyrobów z tej gliny nie jest idealnie gładka. Jest porowata. Glina nie jest także bardzo plastyczna podczas lepienia i trudna przy rzeżbieniu detali. Ot nie do wszystkiego sie nadaje. Z kolei bardzo tłusta glina jest plastyczna i fajnie się w niej rzeżbi. No ale po wypaleniu trzeba uważać, krucha jest bardzo i moze coś tam odpaść ;)
Jak znajdę coś w temacie składu chemicznego gliny, której nie trzeba wypalać, to dam znać :>
„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele, o dziele mówi mało, o laiku wiele..."

http://toitam.blogspot.com/[/color]
Awatar użytkownika
rozella
Craftlady moderatorka ;)
Craftlady moderatorka ;)

Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 6:29 pm
Miejscowość: Poznań

Poprzednia

Powróć do Lep Lep Zlep

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości